П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Глава СПЦ у Чорногорії займається прямою політичною агітацією проти влади

    Митрополит Чорногорсько-Приморський Сербського патріархату Амфілохій, прямо порушуючи принцип «Церква поза політикою», закликав 27 серпня громадян Чорногорії прийти на парламентські вибори 30 серпня, щоб проголосувати проти влади, яка ухвалила новий закон про свободу віросповідання і положення релігійних громад.
    У ніч на 27 серпня в декількох містах Чорногорії знову пройшли протестні збори прихильників Сербського патріархату і опозиції, автомобільні хресні ходи на підтримку цього патріархату і проти правлячої Демократичної партії соціалістів президента Міло Джукановича. Митрополія опублікувала спеціальне відеозвернення Амфілохія, передає Credo.press.
    «На 82-му році життя вперше зараз піду на парламентські вибори – 30 серпня – і закликаю всіх чорногорців, жителів Чорногорії та всіх інших голосувати на захист Божих святинь, які зараз під ударом в Чорногорії з боку тих, хто не знає, що таке святиня. Дай Бог, щоб цей захист переміг заради майбутнього всіх жителів Чорногорії. Всі на вибори в захист святинь!» – заявив митрополит Амфілохій.
    Влада Чорногорії раніше порушила кримінальні справи про порушення заборони на масові зібрання через COVID-19 щодо лідера опозиційної коаліції «За майбутнє Чорногорії» Здравко Крівокапіча, п’ятьох священиків Сербського патріархату і ще низки громадян після протестних акцій в ніч на 24 серпня. Раніше кримінальні справи за тією ж статтею були порушені проти митрополита Чорногорської-Приморського Амфілохія, єпископа Будімлянско-Нікшічское Іоанникія і понад 20 кліриків Сербського патріархату в Чорногорії.
    Найбільші опозиційні партії Чорногорії створили на початку серпня коаліцію навколо найбільшого руху «Демократичний фронт», першим номером в списку якої і кандидатом в прем’єри став університетський викладач Крівокапіч. Одним з головних пунктів програми опозиції є відкликання закону про свободу віросповідання і положення релігійних громад, який відновлює права Чорногорії на церковне майно, присвоєне Сербським патріархатом після анексії країни в 1918 році.

    Найсвіжіше

    Популярне