Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Слава Україні! Героям слава!»: У столиці пройшов Марш Захисників України. Фоторепортаж

    Другий рік поспіль ветеранські організації України провели у День Незалежності Марш захисників — ходу в центрі Києва, яка є народною альтернативою офіційній програмі святкувань. Його називають позаполітичною акцією.
    Цьогоріч, як і минулого року, учасники акції пройшли маршем від столичного парку Шевченка до Майдану Незалежності та Європейської площі. На завершення ходи капелани звернули до Михайлівського собору де помолились біля оновленої Стіни пам’яті за полеглих військовослужбовців у російсько-українській війні.
    Марш тривав близько чотирьох годин і став наймасовішим народним святкуванням Дня Незалежності України у 2020 році. Під час ходи ветерани та учасники ходи виконували гімн України й вигукували патріотичні гасла. Люди кричали «Дякуємо», «Герої не вмирають!», «Слава Україні», «свободу політв’язням», «разом сила», «Одна, єдина, соборна Україна!». Учасників маршу на вулицях вітали українці. Вкінці ходи провели віче на головній площі столиці.
    У марші взяли участь кілька десятків тисяч людей, а хода за своїм масштабом, ймовірно, перевершила торішній марш.
    Першими в колонах йшли родини загиблих українських військових та героїв Небесної Сотні, а також поранені воїни та учасники Революції гідності. Деякі військові – на інвалідних візочках. Крім того, у перших рядах йшли активісти, які вимагають звільнити обвинувачених у «справі Шеремета». Далі йшли капелани, а потім ветерани, які сформували 48 колон, повідомляє Інтерфакс-Україна.
    У ході також брали участь родини полонених і зниклих безвісти. На Марш приїхали люди з різних областей України. Окремо йшли представники полку “Азов”, об’єднання “Сокол”, Нацкорпусу. Багато хто з учасників маршу йшли з квітами. Деякі ветерани пройшлись маршем разом із родинами та дітьми.
    Підтримати ветеранів та взяти участь у ході прийшли тисячі людей. Люди заполонили парк, всі прилеглі вулиці – Володимирську, Льва Толстого, бульвар Шевченка, Хрещатик і Майдан незалежності.
    Серед організаторів цьогорічного Маршу захисників — фонд Повернись живим, Рух ветеранів України та понад 10 інших ветеранських об’єднань з усієї країни. Частина колони Маршу захисників України рушила до ОП, щоб вимагати звільнення Антоненка, Дугарь та Кузьменко, ніч активісти проведуть біля ОГПУ.
    Подібні марші пройшли й у великих містах України, зокрема Одесі та Львові.
    У понеділок, 24 серпня, українці відзначають День Незалежності. Цей день відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акту проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчив новий статус Української держави.

    Найсвіжіше

    Популярне