Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Напередодні виборів у Чорногорії до її кордонів вирушила «хресна автохода» вірян СПЦ

    З Сербії до кордону з Чорногорією вирушила «хресна хода на автомобілях» на знак підтримки протесту проти чорногорського Закону про свободу віросповідання.
    На думку Сербської православної церкви (СПЦ) та її вірян, цей «суперечливий закон» створює умови для захоплення або націоналізації церковних святинь – монастирів та храмів Сербської церкви в Чорногорії, передає «Балканський оглядач».
    У колоні, яка становить близько п’яти кілометрів, бере участь кілька сотень громадян. Деякі учасники акції одягнені в футболки із написами «Не дамо святині», «Чорногорія – Сербія, одна родина», на машинах – прапори Сербії, Чорногорії, історичний прапор Чорногорії (триколор) та ікони.
    Під час руху з Белграду в бік чорногорського кордону до «автоходи» будуть приєднуватися інші учасники.


    Президент Асоціації сербів з Чорногорії Желько Чурович в інтерв’ю журналістам підкреслив, що метою акції є «послання нашому народу, що 30 серпня має вирішальне значення для вирішення питання порятунку святинь найбільш безболісно», та вказав, що призначені на цю дату парламентські вибори в Чорногорії є шанс для сербського народу повернути свої права.
    За його словами, йдеться не лише про Закон про свободу віросповідання, а й про загальну «дискримінацію» сербського народу. Він зазначив, що права сербів в Чорногорії зведені лише до того, що вони мають право голосу, а все інше в них «було відібрано», зокрема право на мову.
    Раніше у чорногорському місті Будва відбувся протест, який ресурси РПЦвУ назвали «хресною ходою», хоча на відео з місця події не було видно жодної ікони, а лише запалені фаєри і сербський прапор.

    Найсвіжіше

    Популярне