П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    101 рік тому більшовики розстріляли 17 ченців Мгарського Преображенського монастиря

    10 липня 1919 року Мгарський Спасо-Преображенський чоловічий монастир пережив велике потрясіння – його захопили червоноармійці більшовицького Антонівського полку. Притулком братії монастиря стали сараї, бо їхнє житло зайняли носії ідеї встановлення нового порядку, а задля кощунства більшовики розмістилися ще й у теплій церкві, що була під одним дахом з архієрейськими покоями. Там вони збиткувалися над святинями, влаштовували оргії.
    У 20-х числах липня червоноармійці відступили під натиском частин Добровольчої армії, які увійшли в монастир 14 серпня, але вже на другий день «білі» були змушені відступити.
    17 серпня Червона Армія зайняла монастир удруге. Знову почалися безчинства, пограбування, у монахів відібрали запаси продовольства.18 серпня за н. ст., або 5 серпня за ст. ст., монастирська братія, попри всі негаразди, почала готуватися до Всеношної напередодні престольного свята монастиря Преображення Господнього. Проте несподівано на гору заявилися декілька більшовицьких керманичів  і десь о 5-й по обіді — саме тоді, коли мала розпочатися служба — вони наказали всім ченцям на чолі з ігуменом Амвросієм (братії тоді налічувалося 25 осіб) зібратися на подвір’ї обителі — нібито для реєстрації на отримання продовольчого пайка. Коли насельники згрупувалися перед озброєними зайдами, більшовики оголосили їм, що вони заарештовані, і наказали в супроводі солдат рушати до лісу — по дрова. Але потім плани швидко змінилися і всіх ченців разом з настоятелем монастиря погнали до Лубен. Протримавши дві години на вокзалі, оголосили, що їх під конвоєм направляють на роботу до Лазірок. У селі Круглик, що за 7 кілометрів від Лубен, ченців наздогнав кавалерійський загін червоних і наказав охороні розділити ченців на три групи. Вночі 19 серпня за н. ст., або 6 серпня за ст. ст., на пирятинському шляху за наказом комісара Бакая монахів розстріляли. Сімнадцять на чолі з ігуменом Амвросієм загинуло. Комісар Бакай особисто застрелив настоятеля монастиря з револьвера. Поранених, які стогнали по дорозі, добивали штиками.

    Вбиті Мгарські новомученики. Джерело: Вікіпедія

    Поховані мгарські мученики біля скитської церкви, над місцем їхнього поховання височить православний хрест.
    Канонізували новомучеників Мгарських уже за незалежної України.
    Ікона Мгарських преподобномучеників з Святителями Йоасафом Белгородським та Афанасієм Цареградським і Лубенським. Джерело: Вікіпедія

    Мгарські преподобномученики:
    1. Ігумен Амвросій
    2. Ієромонах Аркадій
    3. Ієромонах Іоанникій
    4. Ієромонах Іона
    5. Ієромонах Йосип
    6. Ієромонах Никанор
    7. Ієромонах Опанас
    8. Ієромонах Феофан
    9. Ієромонах Серапіон
    10. Ієромонах Нікострат
    11. Ієродиякон Юліан
    12. Чернець Іоанникій
    13. Чернець Герман
    14. Чернець Назарій
    15. Чернець Парфеній
    16. Чернець Патап
    17. Чернець Доримедонт
    Зараз Спасо-Преображенський Мгарський чоловічий монастир, який від самого свого заснування відігравав важливу роль у духовному житті України, належить україноненависній РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне