Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині представники РПЦвУ не пускають до храму вірян ПЦУ попри домовленості про почергові богослужіння

    На Рівненщині парафіян ПЦУ протягом року не пускають до приміщення церкви представники РПЦвУ. Колишній голова обласної адміністрації Олексій Муляренко розпорядився проводити богослужіння усередині почергово. РПЦвУ з розпорядженням не погодилася і почала документ оскаржувати. Нині триває одразу кілька судових розглядів, у тому числі у Верховному суді.
    По це повідомляє Суспільне.Рівне.
    На подвір’ї Свято-Покровської церкви у селі Рясники Гощанського району виникла суперечка між парафіянами ПЦУ та РПЦвУ – суперечка через храм.

    Світлина: Суспільне.Рівне

    Ситуація трапилася через те, що жителі села належать до різних конфесій. Коли до храму підійшли парафіяни ПЦУ, тут вже відправляла службу Українська Православна церква. Присутній і вікарій Рівненської єпархії Пимен.

    Представники ПЦУ пояснюють – їх до храму не пускають. Раніше люди їздили по сусідніх селах, а вже рік збираються на подвір’ї позаду храму. Так триває підготовка до початку богослужіння.

    Світлина: Суспільне.Рівне

    “Перші християни молилися не в храмах, а в печерах. Але звичайно, що хочеться молитися в храмі, бо це місце особливої присутності Божої”, – розповідає клірик Свято-Покровського собору ПЦУ протоєрей Олег.

    Влітку за гарної погоди можна і постояти позаду церкви, кажуть присутні. Бо альтернатива – це шукати авто і їхати понад 10 кілометрів. Але інколи служби припадають на негоду та заморозки. Та й за таких умов служать не повноцінну літургію, а обітницю.

    Священник Свято-Покровського собору ПЦУ протоієрей Олег. Світлина: Суспільне.Рівне

    “Йшов дощ, під парасольками тут стояли – у плащах, гумових чоботях. Сніг, дощ, а ми стоїмо оце рік”, – додає парафіянка ПЦУ Галина Столярчук.

    Відтак, з обох сторін храму лунає різний спів. Парафіяни ПЦУ кажуть: колишній голова обласної адміністрації Олексій Муляренко розпорядився проводити богослужіння усередині почергово.

    УПЦ з розпорядженням не погодилася і почала оскаржувати документ. Нині триває одразу кілька судових розглядів, у тому числі у Верховному суді.

    “Адміністрація поступила не правильно, вона не мала права втручатися у наші церковні справи. Бо церква відділена від держави”, – коментує парафіянка РПЦвУ Валентина Назарчук.

    Світлина: Суспільне.Рівне

    У сусідньому селі Мнишин в Свято-Покровській церкві, куди запрошують Суспільне, також не виконують розпорядження про почергові служіння. Тут все навпаки: усередині храму відправляє служби ПЦУ, а на подвір’ї – РПЦвУ. Представники останньої кажуть, настоятеля до церкви не пускають, хоча зараз черга саме їхньої громади заходити.
    “Громада ПЦУ поїхала до адміністрації і без нас це розпорядження видали. Ми навіть про нього взнали, коли порізали замки, храм захопили”, – розповідає настоятель Свято-Покровської церкви РПЦвУ протоєрей Володимир Фурманчук.

    Парафіяни ПЦУ у Мнишині відмовляються коментувати ситуацію Суспільному. У телефонній розмові благочинний району пояснює, що вони готові пускати до церкви опонентів, але на певних умовах.

    “Сьогодні в нас є Томос, сьогодні в нас церква визнана, в Україні ми повинні перші служити – вони у нас гості зараз. Кажу: в Мнишині відслужили почергове і дозволили їм. А вони сказали: ми не підемо, ми підемо краще в хату”, – розповідає благочинний церков ПЦУ Гощанського благочиння протоієрей Анатолій Мирончук.

    При цьому обидві сторони запевняють, що моляться за порозуміння.

    Нагадаємо, навесні п’ять релігійних громад на Рівненщині перереєстрували статути на ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне