Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Філарет заявив, що буде радий, якщо росіяни будуть як брати жити з нами на Донбасі

    Колишній предстоятель Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет заявив в інтерв’ю PavlovskyNews, що вважає росіян братами і буде радий, щоб вони жили на Донбасі.
    «Ми будемо раді, якщо росіяни будуть жити на цій землі. І жити з нами як брати», – сказав він.
    Припиненням вогню на Сході України Філарет вважає не капітуляцією, а необхідним етапом для відновлення справедливого миру. Він впевнений що після припинення вогню мають йти подальші дії, а саме: звільнення Донбасу від російських військ і проведення виборів відповідно до законів України.
    Почесний патріарх Філарет каже, що підтримує всі наміри президента України Володимира Зеленського в досягненні справедливого миру. Патріарх упевнений, що мир на сході України буде досягнуто: «Перемога буде, адже вічної війни не буває. Колись все припиниться ».
    Також почесний патріарх звернувся з листом до президента США Дональда Трампа у якому попросив його підтримки «в боротьбі за свободу совісті та релігій, права вірян Української православної церкви Київського патріархату належати до тієї Церкви, яку вони самі визначили». Текст листа оприлюднений на сайті УПЦ КП 12 серпня.

     
    У листі Філарет заявляє, що УПЦ КП у січні 2019 року «було незаконно позбавлено права юридичної особи (знято з державної реєстрації), майно забране на користь Православної церкви України, і, з того часу, наша Церква потерпає від утисків, не може повноцінно здійснювати свою духовну місію, а віруючих дискримінують у виборі конфесії».
    Також Філарет у листі знову почав говорити “старі мантри” про “не такий” томос і “не таку” Автокефалію ПЦУ. Раніше він взагалі казав щоб дати новий Томос.
    «На жаль, Константинопольський патріарх Варфоломій 2019 року надав Українській церкві томос не справжньої автокефалії, а вручив документ залежності від себе і сьогодні він наполягає на ліквідації Київського патріархату. Але значна частина православних віруючих України твердо вирішила і надалі лишатися в УПЦ Київського патріархату», – йдеться в листі.
    22 травня 2019 року Філарет «ще раз подякував Вселенському Патріарху Варфоломію І за його батьківську любов і турботливу діяльність стосовно українського народу» і пообіцяв підтримувати митрополита Епіфанія. Тоді все було “гладко” у Філарета і Томос його влаштовував, а тепер став знову “не такий”.
    15 грудня 2018 року відбувся об’єднавчий собор, на якому була створена Православна церква України. Її предстоятелем став митрополит Епіфаній. ПЦУ була створена і за участю на той час патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета, він став почесним патріархом ПЦУ.
    Вже у червні 2019 року у Володимирському соборі Києва збори під головуванням почесного патріарха ПЦУ Філарета вирішили відновити існування ліквідованої церкви УПЦ КП. Тоді ж новостворена УПЦ КП заявила про вихід із ПЦУ. У ПЦУ рішення цього зібрання одразу ж назвали юридично нікчемним. Що цікаво за три дні до Об’єднавчого собору Філарет знав зміст Томосу.
    У листопаді 2019 року Апеляційний суд дозволив ліквідацію УПЦ (КП). У грудні на засіданні архієрейського собору Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив про юридичне припинення релігійних організацій «Київська патріархія УПЦ (КП)» та «Патріархія УАПЦ».
    5 лютого цього року ПЦУ позбавила почесного патріарха Філарета прав і обов’язків, пов’язаних з управлінням єпархією, та виключила зі складу Синоду. Водночас він залишається у складі єпископату Православної церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне