Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ вирішили налякати президента Чорногорії «долею» Порошенка

    «Заяви Президента Чорногорії Мило Джукановича про створення нової церкви незалежної від Сербської православної церкви нагадують риторику екс-президента України Петра Порошенка, коли той створював Православну церкву України», – зазначив голова синодального відділу Московського патріархату по взаємовідносинам Церкви з суспільством та ЗМІ Владімір Лєгойда, повідомляє «Московська правда».
    У такий спосіб представник Російської православної церкви відреагував на слова лідера Чорногорії про наміри працювати над створенням Чорногорської церкви до останнього подиху та про те, що за протестами вірян Сербської православної церкви проти закону «Про свободу віросповідання» стоять античорногорські сили, які прагнуть зміни влади в державі.
    Лєгойда наполягає, що «створена Порошенком, за сприяння Вселенського Патріарха Варфоломія І, Православна церква України заплямувала себе рейдерством і не отримала визнання в православному світі».
    Російський православний не зупинився на образливих висловах і зазначив, що до політичної незалежності України також є питання.
    Наостанок він висловив щире здивування тим, що «приклад Порошенка не зупиняє президента Чорногорії від необдуманих вчинків».
    По-перше, хотілося б сказати роспатріоту Лєгойді, що не Порошенко створив ПЦУ. Православна церква України постала внаслідок об’єднання трьох конфесій православ’я, і вже об’єднана церковна організація отримала томос про автокефалію з рук Вселенського патріарха. Президент Порошенко виконав свою роль лідера нації і всіляко сприяв вказаному процесу. Тож Лєгойда вже перейшов межі спекуляції на одному лише цьому твердженні.
    По-друге, Владімір Романович, вочевидь, забув, що ПЦУ отримала визнання Вселенської Патріархії, Елладської православної церкви та Александрійської православної церкви. Втім, для ідеолога «русского міра» це дійсно не такий вже й значний фактор.
    По-третє, хотілося б уточнити, а що ж такого страшного в «долі Порошенка», що Лєгойда вирішив налякати нею президента Джукановича?
    За п’ять років президенства Порошенка запрацювала Угода про асоціацію з Євросоюзом, запущено безвізовий режим для громадян України під час подорожей Європою, відбувся стрімкий розвиток Збройних сил України, запущено судову реформу та реформу антикорупційних органів, в Україні з’явилась канонічна Православна церква України.

    Фото: ВВС

    У 2019 році, за активного сприяння Петра Порошенка, в Україні проведено демократичні, чесні та прозорі вибори, в результаті яких наступним Президентом України став Володимир Зеленський. Після цього, Порошенко лишився в Україні і продовжує активне суспільно-політичне життя.
    І дійсно… Жахлива доля, чи не так?
    Для роспатріота і адепта «русского міра» – можливо. Але лідер європейської держави навряд що вважає такий приклад страшним і негативним.
    Тож недолугі спроби представників РПЦ залякати Президента Чорногорії Мило Джукановича, ймовірно, лише заохотили останнього до активних дій і переконали у правоті обраного шляху.

    Найсвіжіше

    Популярне