П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії бунтівному схиігумену Сєргію «шиють» український слід: Що замислила РПЦ?

    Щоб зберегти формальний статус священника заборонений у служінні схиігумен Середньоуральського монастиря Сєргій (Романов) веде переговори з православною церквою в Україні, результатом яких стане перехід монастиря з-під юрисдикції РПЦ.
    Про це повідомляють росЗМІ з посилання на неназвані джерела: (мовою оригіналу) «О том, что мятежный схиигумен планирует перейти под юрисдикцию Украинской церкви, URA.RU сообщили сразу несколько источников, знакомых с ситуацией». Звернемо увагу на знаковий момент – написання «Украинской» з великої літери «У», до якого ми повернемося пізніше.
    За словами цих джерел, українці пообіцяли Сєргію сан єпископа. Головний мотив цих перемовин – ймовірне відлучення схиігумена Сєргія від церкви та накладання на нього анафеми. У такому разі Сєргію (Романову) «втрачати немає чого, його можуть в короткі терміни за всі «художества» відлучити від церкви – це значить, що він не зможе здійснювати обряди».
    Спробуємо прогнозувати як розгортатиметься ця інформаційна кампанія і з якими мотивами. Це залежатиме від того, кого росЗМІ згадуватимуть у подальших публікаціях.
    Отруєння для ПЦУ
    Ймовірно, що ця кампанія розгортається з метою вразити одним ударом подвійну ціль – завдати удару по Православній церкві України та, власне, Сєргію (Романову). Бо ніхто не перевірятиме, хто приїжджав з Києва до Серендьоуральського монастиря чи взагалі хтось приїжджав. І важко уявити, щоб архієреї ПЦУ безперешкодно мандрували територією країни-агресора.
    З одного боку, російські режисери таким чином спробують пов’язати ПЦУ з токсичним персонажем схиігумена Сєргія, щоб дискредитувати ПЦУ, в першу чергу, в очах інших помісних церков – мовляв, дивіться яких радикальних фундаменталістів ПЦУ бере до своїх лав. З іншого боку, після такої «новини» від Сєргія відвернеться велика кількість прибічників – мовляв, пішов до «розкольників». У свою чергу, це може слугувати підґрунтям для розправи над бунтівним схиігуменом – в очах росіян і прибічників Сєргіє це вже виглядатиме не як розправа з інакомисленням і критикою РПЦ, а боротьба з «внутрішнім ворогом», що перейшов на бік «української хунти». І дасть прямі важелі для масованого втручання російських силовиків у цю ситуацію.
    До речі, у своїх промовах Сєргій не згадував ПЦУ і Вселенського патріарха Варфоломія. Ще схиігумен заявляв, що афонські монахи благословили його на свої діяння. А більшість монастирів на Афоні, нагадаємо, знаходяться в юрисдикції Вселенського Патріархату. І це може зіграти з ним злий жарт.
    «Єпископ УПЦ КП»?
    Якщо переговори з посланцями з України в Середньоуральському монастирі дійсно мали місце, то тут може спасти на думку «УПЦ Київського патріархату». Якщо Сєргію дійсно немає що втрачати, то, гіпотетично, він може перейти під «юрисдикцію» Філарета. Тим більше, що сам Філарет роздає «сани єпископів» направо і наліво. А радикальний фундаменталізм Сєргія не видається для Філарета та його оточення чимось поганим. Не виключено, що в цій ситуації Філарета можуть і підмотивовувати з Росії, де знаходяться кілька «архієреїв» «УПЦ КП». Та навряд чи Сєргій на таке піде – його адепти не зрозуміють цей перехід у структуру, яка ніким не визнана. А без «канонічності» в Росії аж ніяк.
    Дьогтем дьоготь не зіпсуєш
    А тепер згадаємо про велику літеру «У» в словосполученні «Украинская церквовь», яку використали росЗМІ. Росіяни так можуть називати лише одну церкву – «УПЦ МП» (РПЦвУ) – яку в Росії вважають «єдінствєнной канонічной».
    І рокіровка РПЦ-РПЦвУ може мати місце. У РПЦвУ достатньо своїх фундаменталістів, схожих на Сєргія. Тому його токсичність – ложка дьогтю у діжці з дьогтем – аж ніяк не вплине на репутацію РПЦвУ. А посланці з Києво-Печерської лаври можуть спокійна кататися територією країни-агресора їздити до Сєргія та ще за наказом … самого патріарха Кіріла.
    Справа в тому, що в ситуації з схиігуменом Сєргієм РПЦ опинилася у жорсткому цугцванзі: щоб далі не робив Данилів монастир – це викличе збурення або всередині РПЦ, або серед чималої кількості прихильників Сєргія. І це на фоні протестів, що відбуваються зараз на Далекому сході РФ. Та й в самому Єкатеринбурзі, біля якого знаходиться Середньоуральський монастир, минулого року проходили численні протести проти будівництва чергового храму РПЦ.
    Цілкрм ймовірно, що очільник РПЦ Кіріл, щоб позбутися токсичного схиігумена і вийти сухим з води, дав наказ очільнику РПЦвУ Онуфрію забрати Сєргія (Романова) під свою юрисдикцію. Адже Кірілу не вперше використовувати Онуфрія у справах, що не дуже гарно пахнуть. І так виходить, що Сєргій опиняється під «канонічною» українською юрисдикцією, що не викликає відторгнення у його послідовників. А Середньоуральський монастир стає, наприклад, ставропігією.
    Якщо Даниловому монастирю вдасться реалізувати такий сценарій, то далі з Сєргієм і монастирем можна робити все, що завгодно. Сказав якусь єресь – це все «українська» церква. Вирішили розігнати монастир, а Сєргія заарештувати – так це ж не наша юрисдикція, а українська – всі питання до Києва.

    Найсвіжіше

    Популярне