Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія просуває «русскій мір» в Африці

    У той час як Україна не має стратегії щодо Африки, Росія розширює культурну експансію в тому регіоні. У Східній Африці стартував новий масштабний проєкт з вивчення російської мови.
    Про це пише Центр дослідження Африки.
    Російський освітній проєкт Distant Russian in Africa буде проводитися з 20 липня по 2 серпня. За цей час понад 100 студентів пройдуть інтенсивний курс російської мови, а 20 викладачів з Руанди, Уганди, Танзанії, Кенії, Маврикію і Мадагаскару візьмуть участь в семінарі з підвищення кваліфікації. Всі заходи відбуватимуться в онлайн-режимі.
    Організаторами проєкту стали Російський центр науки і культури в Дар-ес-Саламі й Інститут російської мови та культури Московського університету. Як повідомляють російські ЗМІ, перші студенти вже відзначили, що вивчати російську мову нескладно, а пізнавально і захопливо. В майбутньому Росія має намір приєднати й інші до вивчення російської мови.
    Африканський регіон на жаль лишатиметься і надалі поза увагою української влади, бо не віднесений до числа пріоритетних у зовнішній політиці через дефіцит кадрів, ресурсів, російську агресію, та десятки інших причин, що винаходяться чиновниками та їхніми радниками. Це не добре, і не погано, бо так було практично завжди, і еволюція в позитивному напрямку щодо цього відбувається малими темпами.
    Лише ініціативні дипломати та державні службовці, на щастя непоодинокі, дозволяють вірити, що Африка хоч комусь потрібна з боку держави.
    Хочеться сподіватися, що вони й українська громада, бізнесмени, науковці, активісти, українські та африканські діаспоряни та ентузіасти африканської ідеї впораються самостійно та україно-африканська проблематика буде розвиватися надалі. Втім, ворожа до України Росія все більше системно закріплюється в Африці та експортує туди свій порядок денний. Отже, не слід дивуватися, що коли в листопаді-грудні 2020 р. в ГА ООН будуть голосуватися українські резолюції щодо російської агресії – країни Африки, а це 53 голоси (28% загальної кількості) будуть уникати їх підтримки. Бо Африка це ж “зона вливу” РФ та Китаю – просте та зручне пояснення для бездіяльності…
    Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд займеться злочинами Халіфи Хафтара і російських головорізів в Лівії. Також Московська церква радить жінкам шукати собі чоловіків у Африці.

    Найсвіжіше

    Популярне