Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Кому вигідний Талібан в Софії?

    «Учасники руху Талібан розгорнули прапор свого угруповання у соборі Святої Софії в Стамбулі», – про це повідомив у Twitter британський експерт з боротьби з ісламським екстремізмом Нур Дахрі.
    Новини з такими заголовками і відповідним змістом заполонили інформаційні видання, починаючи з 2 серпня.
    Втім невдовзі експерт Олександр Коваленко звернув увагу на певні спекуляції, маніпуляції та неточності, зазначивши, що розгорнутий штандарт був аж зовсім не талібанським.
    Він вказує на те, що прапор належить «Джейш аль-Мухаджірін ва-ль-Ансар», угрупованню ісламістських бойовиків в Сирії, що протистоять уряду Башара Асада. Примітно, що першими членами цього угруповання були громадяни країн колишнього СРСР (чеченці, татари та інші).
    Отже констатуємо, що навколо описаної події вже виникло дуже багато міфів та спекуляцій, які підіграють цілком конкретним гравцям на геополітичній шахівниці.
    І хоча про тероризм у чистому вигляді мова не йде, подія міцно пов’язана з ним самою лише згадкою про Талібан та інші радикальні ісламські угруповання.
    Аналітик НАТО Тім Фокслі, який досліджує Афганістан у Стокгольмському міжнародному інституті вивчення миру, автор праці «Пропагандистська діяльність Талібану», зазначає, що ЗМІ самі часто роблять ненавмисні пропагандистські «подарунки» талібам.
    «Таліби знають, що швидкість, а не правдивість інформації є способом отримати перевагу в ЗМІ, – пише експерт. – На боці талібів також швидкість реакції – вони моментально беруть відповідальність за будь-яку подію, яка відповідає їхній меті».
    Тож інформаційний вибух вкотре зіграв на руку Талібану, виконавши чергову «рекламну кампанію» вказаній організації.
    З іншого боку, резонанс викликає той факт, що подія відбулась в Стамбулі – на європейській території країни-члена НАТО і досить далеко від батьківщини Талібану – Афганістану. Сама лиш згадка про радикальну ісламську організацію, у такій ситуації, може спричинити міжнародний скандал.
    Туреччина, яка хоч і мріє про «могутній халіфат», все ж докладає чимало зусиль, щоб переконати світову спільноту в тому, що іслам є релігією миру, а не війни, і часто заявляє про готовність очолити боротьбу з ісламськими радикалами.
    Аж раптом, під самим носом НАТО таліби розгортають свої прапори. Репутаційного удару Туреччині завдано – це факт.
    На запитання «кому це вигідно?» є два варіанти відповіді. Перша – це самим талібам, про «безкоштовну рекламу» ми говорили вище. Друга – Російській Федерації.
    До чого тут Росія?
    По-перше, привід посварити між собою країни-члени Північно-Атланичного Альянсу. Туреччині дійсно можуть пред’явити серйозні претензії щодо діяльності на території держави радикальних ісламістів.
    По-друге, інформаційний удар по Вселенському Патріарху, мовляв, ось до чого призвела слабкість Фанару та втрата Собору Святої Софії.
    По-третє, «помста Анкарі за мечеть Софію». Створивши образ послідовного агресивного наступу радикального ісламу на християнство з подальшим підігрівом міфів про «гоніння на Церкву» і отримання від цього максимальних міжнародних переваг.
    От і виходить, що в даній ситуації виграли таліби і Кремль. Чи домовлялись вони між собою про таку акцію? В даний час, відповісти на це питання важко.
    Але точно можна стверджувати, що в білокам’яній саме зараз відбувається ретельний прорахунок подальших кроків з використання даного інформаційного приводу для рішучого удару по Вселенській Патріархії та владі Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне