П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    The Jamestown Foundation: Запорізька область — наступна мета гібридної агресії РФ?

    9 липня Служба безпеки України (СБУ) заарештувала групу радикальних проросійських сепаратистів, які виступали за створення так званої «Запорізької народної республіки» (ЗНР). У 2014 році ці особи нібито намагалися захопити владу в Запорізькій області на південному сході України, але їм довелося бігти до Луганська, де вони почали співпрацювати з підтримуваною Москвою окупаційною владою самопроголошених так званих Луганської та Донецької «народних республік» («ЛНР»/«ДНР»). Таємно повернувшись до Запоріжжя, злочинці нібито планували проводити різні підривні дії та поширювали проросійські сепаратистські матеріали, в яких закликали до повалення конституційного ладу в Україні і створення «ЗНР» (Запорізької народної республіки) (Ssu.gov.ua, 9 липня).
    Арештована група диверсантів стала вже не першим свідченням спроб Москви дестабілізувати українське Запоріжжя, важливий прибережний регіон на Азовському морі, на північний захід від окупованого Криму.
    Тижнем раніше, 2 липня, СБУ припинила діяльність «бот-ферми» в портовому місті Бердянську, яка виробляла фейкові/маніпулятивні матеріали для поширення 500 «ботами» (фальшиві/автоматизовані облікові записи в соціальних мережах), які були частиною великої міжрегіональної мережі, керованої з Росії. Бот-мережа створювалася шляхом реєстрації облікових записів в соціальних мережах з використанням сотень SIM-карт українських і російських мобільних операторів. СБУ виявила майже 900 таких SIM-карт в квартирі, що належить одному місцевому жителю, пов’язаному з бот-фермою. Інформаційні «вкидання», вироблені бердянською бот-фермою, були спрямовані на те, щоб сіяти паніку під час пандемії коронавіруса, а також дискредитувати дії української влади (Ssu.gov.ua, 2 липня).
    У червні влада викрила величезну мережу проросійських бот-ферм, в яких працює 10 000 ботів в чотирьох регіонах України. На думку СБУ, було б неможливо анонімно (без паспортів) придбати таку силу-силенну російських SIM-карт без підтримки російських спецслужб (Liga.net, 16 червня).

    Також 28 червня «низова армія» або «низове військо» запорізьких козаків відкрило офіс в сусідньому Мелітополі. Це спонсоровано місцевими підприємцями та підтримано Українською Православною Церквою Московського Патріархату (УПЦ МП), з якої запорізькі козаки тісно співпрацювали з початку 2000-х років. За словами Ігоря Лисенка, голови Мелітопольського Куреня (місцевого підрозділу), основна мета організації — захист «громадського порядку» шляхом навчання підрозділів «народної поліції» затримання «підозрюваних» (NV.ua, 1 липня).
    «Козаки» планують патрулювати Мелітопольську область і державні кордони України, зокрема, стратегічно важливе узбережжя Азовського моря. Лисенко підтвердив, що козаки вже ведуть переговори з прикордонною заставою Бердянська. Однак, згідно з чинним українським законодавством, недержавні групи можуть брати участь у правоохоронній діяльності тільки після отримання спеціальної реєстрації та строго під контролем Національної поліції.
    Станом на початок липня, українська поліція не отримувала таких запитів від Мелітопольського куреня про спільне патрулювання (Novynarnia.com, 7 липня). Крім того, дана організація козаків, очевидно, буде займатися патріотичним вихованням молоді (Ria-m.tv, 29 червня).
    Ця, здавалося б, «патріотична» ініціатива досить тривожна і загрожує національній безпеці України.
    Запорізькій організацією козаків керує Олександр Панченко, «верховний отаман», відомий своїми зв’язками з кількома російськими козацькими організаціями, які під патронатом Російської православної церкви брали участь в «Русской вєснє» — незаконній анексії Криму (березень 2014 г.) і дестабілізації на Донбасі (УНІАН, 13 липня 2020 р.; див. Jamestown.org 3 вересня 2019 г.).
    Панченко, який був присутній на відкритті офісу в Мелітополі, також згадувався в телефонній розмові між радником Владіміра Путіна Сєргєєм Глазьєвим і першим заступником голови комітету Держдуми по пострадянському простору Константіном Затуліним, як хтось, хто «допоможе зі створенням Запорізької Народної Республіки». Ці записи були оприлюднені в 2018 році під час судового засідання у справі про зраду Віктора Януковича (Censor.net.ua, 6 лютого 2018 року). Крім того, лідер запорізького осередку козаків отримав найвищу нагороду УПЦ МП і медаль «Десять років Союзу козаків Росії» (5.ua 30 червня 2020 г.).
    У 1994 році Панченко очолив створення «низового війська» запорізьких козаків, до якої увійшли офіцери армії і флоту у відставці і ветерани афганської війни. Серед основних пріоритетів новоствореної організації — військово-патріотичне виховання молоді, підготовка її членів до військової служби, а також захист громадського порядку і державного кордону (з особливим інтересом в Херсоні, Запоріжжі та Донецькій області, а також на Азовському морі).
    Під керівництвом Панченка були відкриті спеціальні воєнізовані училища («Джура»), а також представництва в Дніпровській, Харківській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях. У 1999 році його організація підписала угоду з Національною академією Державної прикордонної служби України. Колишні випускники шкіл «Джура» спочатку стали студентами університету, а потім офіцерами Державної прикордонної служби; з тих пір вони служили в елітних підрозділах Збройних Сил України і брали участь в миротворчих операціях Організації Об’єднаних Націй (Kvzn.zp.ua, 6 грудня 2016 г.).
    Панченко і його проросійські козаки отримують фінансову підтримку від В’ячеслава Богуслаєва, президента стратегічно важливого промислового гіганта «Мотор Січ» і колишнього заступника голови українського парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони (Library.znu.edu.ua); Rada.gov.ua, 15 липня).
    Важливо відзначити, що Мелітополь і Бердянськ лежать уздовж шосе М14, яке є частиною транспортного коридору Чорноморського економічного об’єднання. Останній з’єднує Придністров’я з російським кордоном через Одесу-Херсон-Нову Каховку-Мелітополь-Бердянськ-Маріуполь-Новоазовськ (Euro2012highway.blogspot.com). Дорога також є єдиною транспортною артерією, фізично з’єднує «ЛНР»/«ДНР» з окупованих Кримом. Іншими словами, М14 пов’язує російські воєнізовані (козачі) і військові формування в Придністров’ї, Криму, Донбасі та Росії.
    Проросійські козаки брали участь в кожному з конфліктів в цих вищезгаданих регіонах, і у них є місцеві відділення по всій довжині M14 (Одеса, Херсон, Мелітополь, Маріуполь і т. Д.) (див. Jamestown.org, 25 червня 2019 г.). Контроль над цим маршрутом і Запоріжжям нададуть Росії повний доступ до Каховського водосховища і дозволять Москві перенаправити українські запаси води до окупованого Криму. Більш того, проросійська діяльність в Запоріжжі може зіграти подвійну роль: військова підтримка в разі російської військової інтервенції і проросійська агітація напередодні місцевих виборів (осінь 2020 р.)
    Гібридна активність Росії в Запоріжжі є яскравим прикладом спадкоємності і традицій. Регіон, який набув стратегічного значення за царювання Катерини Великої (в складі Новоросії), залишається пріоритетом для Москви. Гібридні загрози — інформаційні та кібероперацій, використання козаків та інших воєнізованих формувань, а також православної церкви — це реальність, яку Україна не повинна ігнорувати, особливо з огляду на негативний досвід Криму та Донбасу.
    Алла Гурська для The Jamestown Foundation, GuildHall

    Найсвіжіше

    Популярне