Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    17 липня – роковини збиття проросійськими бойовиками літака рейсу МН17 над Донбасом

    17 липня 2020 року виповнюється шоста річниця трагедії з пасажирським літаком рейсу МН-17 компанії «Малайзійські авіалінії», що летів за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур.
    Літак було збито у небі над селом Грабове Донецької області в зоні воєнних дій на Сході України. За кількістю жертв ця авіатроща стала найбільшою в історії України. На борту лайнера перебували 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії, нагадує Укрінформ.
    З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалась висунутого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка у жовтні 2015 року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи Боїнга рейсу МН-17.
    Згодом свої висновки оприлюднила Міжнародна слідча група, якій вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК «Бук» прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ.
    5 липня 2017 року державами-учасниками Міжнародної слідчої групи було ухвалено рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH-17 здійснюватиметься у рамках національної юрисдикції Нідерландів.
    7 липня 2017 року Україна та Нідерланди підписали двосторонню угоду про правову співпрацю щодо катастрофи малайзійського Боїнга. Нині згідно з цією угодою Україна почала процедуру передачі матеріалів кримінального провадження у справі про катастрофу Боїнга рейсу МН-17 до Нідерландів.

    9 березня 2020 року Окружний суд Гааги розпочався судовий процес проти трьох росіян і українця. Суд у справі про збитий Boeing проходить у будівлі поблизу аеропорта Амстердама Схіпхол, повідомляє “Deutsche Welle”.

    Об’єднана слідча група, до якої увійшли представники Нідерландів, Бельгії, Малайзії, Австралії та України, дійшла висновку, що Boeing збили ракетою з комплексу “Бук” М-1, який належав 53-й бригаді ППО в Курську. Його доставили з Росії в Україну, а потім повезли назад.
    За попередніми підсумками розслідування, висунуто звинувачення проти трьох громадян Росії і одного українця за двома пунктами – атака на літак і вбивство людей на борту. Найвідоміший серед росіян – Ігор Гіркін, який називав себе “міністром оборони” самопроголошеної “Донецької народної республіки”.
    Інші – Сергій Дубінський і Олег Пулатов, їх пов’язують з російськими силовими структурами. Також серед підозрюваних є українець Леонід Харченко. За версією слідства, вони підпорядковувалися Гіркіну.
    За словами представника нідерландської прокуратури, слідство вважає їх основними причетними до збиття літака на підставі прослуханих телефонних розмов, розповідей свідків та інших доказів, які описані у кримінальній справі на 36 тисяч сторінок.

    Найсвіжіше

    Популярне