Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх РПЦ Кіріл втрачає вплив у світовому православ'ї

    Демарш схиігумена Сєргія (Романова) може мати для патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва) серйозні наслідки, аж до усунення від предстоятельства Російською церквою, вважають обізнані джерела, повідомляє Telegram канал НЕЗИГАРЬ.
    У понеділок на сайті Московського патріархату з’явилася заява до влади Чорногорії із закликом зупинити «церковну реформу». У цій країні йде процес відділення від Сербської церкви і формування автокефалії за українським зразком.
    Ясна річ, чорногорському уряду слова Кіріла «по барабану», як і турецькому лідеру Ердогану, якого Московський патріарх марно намагався умовляти проти перетворення на мечеть стамбульського храму-музею Святої Софії.
    Однак навіщо Кіріл так переживає за Туреччину і Балкани, коли в самій РПЦ якщо не розкол, то мегаскандал, викликаний заявами впливового схиігумена Сєргія, духівника Поклонскої та багатьох інших VIPів. Романов публічно звинуватив Кіріла в єресі та закликав до відставки Путіна.
    Демарш Сєргія може мати для Патріарха РПЦ серйозні наслідки, аж до скидання Кіріла (Гундяєва) з престолу.
    Виступи схиігумена невипадкові, добре зрежисовані і медійно обставлені. У процес включилися вельми недешеві піарники начебто Ксенії Собчак, що говорить про серйозний підхід спонсорів і замовників «наїзду» на Патріарха російської церкви Кіріла.
    Хто саме ініціював процес, поки не зовсім зрозуміло. Деякі знавці церковної кухні говорять, що це суто внутрішні розборки верхівки РПЦ, проте масштаб скандалу дозволяє робити припущення, що Гундяєв нажив собі впливових ворогів на вершинах світської влади.
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне