Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В'ятрович закликає на мітинг під ВР через законопроєкт, що вертає російську мову в школи

    Володимир В’ятрович закликав до мітингу під ВР через розгляд законопроєкту Максима Бужанського про мову освіти, яким фактично скасовується перехід на українську в російськомовних школах, повідомив сайт «Еспресо» з посиланням на пост нардепа від фракції «Європейська Солідарність» у Facebook.
    «Голова ВР Разумков доручив поставити в розклад засідання парламенту на четвер антиукраїнський законопроєкт 2362 «слуги народу» Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти», – йдеться в заяві В’ятровича.
    За словами колишнього очільника Інституту національної пам’яті, законопроєкт Бужанського, який вносить зміни в закони про мову і про освіту – найбільша загроза українській мові і українській освіті з часів Януковича.
    Він зазначив, що в разі його ухвалення перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано.
    «Більше того, в будь-яких школах (включаючи школи з українською мовою навчання) буде дозволено викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою. Це – шлях до тотальної русифікації освіти. Ми не маємо права цього допустити», – підкреслив Володимир В’ятрович.
    «Слуги народу» і ОПЗЖ планують протягнути русифікаторський законопроєкт усупереч позиції Міністерства освіти і науки та гуманітарного комітету парламенту, які виступили проти його ухвалення. Особливий цинізм – розгляд цієї московської забаганки 16 липня – в день 30-річчя Декларації про державний суверенітет України», – наголосив політик.
    «Я закликаю спікера Разумкова негайно припинити цю антиукраїнську провокацію, зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду на нинішній сесії. Закликаю кожного відповідального народного депутата стати на захист української освіти і в разі винесення цього проєкту на пленарне засідання проголосувати проти», – заявив політик.
    В’ятрович закликав також вийти під стіни Верховної Ради о 9 годині 16 липня та «не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду».

    Найсвіжіше

    Популярне