П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Александрійський: Туреччина додає колючого терну в мирному співіснуванні релігій

    Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор висловив своє велике горе через перетворення найбільш історичної християнської пам’ятки Сходу – Святої Софії – на мечеть.
    «Хоча в цей період ми всі повинні разом боротися в гармонії проти невидимого ворога пандемії, Туреччина додає ще один великий шип у мирному співіснуванні народів та релігій», – сказав предстоятель Александрійського патріархату, передає orthodoxtimes.com.
    «З великим смутком і занепокоєнням мене повідомили про перетворення найбільш меморіальної християнської пам’ятки на Сході, Святої Софії, на мечеть. Цей виклик розхитує справи і підбурює, ще більше, вже неспокійні води через пандемію коронавірусу», – сказав патріарх Феодор.
    «Поки ми в Єгипті насолоджуємося релігійною свободою та мирним співіснуванням, і наш президент Сісі (Абдель Фаттах Ас-Сісі, президент Єгипту – ред.) щодня дарує правові центри нашим християнським церквам, тоді як політичні та державні органи нашої країни вільно дозволяють нам керувати нашими церквами, підтримувати їх, реконструювати та прикрашати їх, в Туреччині ми бачимо, що релігійні та культурні права використовуються для інших цілей, і перш за все ми бачимо, що історія змінюється і створюється новий поділ для особистих інтересів. З кафедри святого апостола Марка ми молимося, щоб логіка перемогла і щоб мир Божий запанував над світом!», – підсумував патріарх Александрійської  Церкви.
    Нагадаємо Турецький суд остаточно дозволив перетворити Святу Софію на мечеть. Вселенський патріархат виступив проти такого рішення. Його підтримав предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній, предстоятелі Румунської та Єрусалимської Церков. Папа Римський заявив, що дуже засмутився через ситуацію із Софією.
    Раніше ми писали, що у Росії побачили «провину» Вселенського патріархату у перетворенні Святої Софії на мечеть. Також існує думка, що РПЦ неохоче відстоює Святу Софію. Через Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне