Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Причастя під час пандемії: Що вирішив Священний Синод ПЦУ

    Під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 9 липня у форматі телеконференції відбулося чергове засідання Священного Синоду Православної Церкви України.
    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.
    Священний Синод ПЦУ ухвалив надіслати лист-відповідь патріарху Константинопольської православної Церкви Варфоломію І щодо питання про спосіб подання Святого Причастя Тіла і Крові Христових в умовах пандемії коронавірусної хвороби. Раніше патріарх Варфоломій розіслав всім предстоятелям православних церков із закликом до дискусії щодо цього питання.
    У листі Варфоломію Синод ПЦУ написав, що «для нас є очевидним, що ніякі місцеві обставини не можуть бути основою для введення в церковне життя речей, які суперечили б Божественному Одкровенню і Священному Переданню. І якщо хтось з членів самої Церкви, а тим більше якась зовнішня сила, хотіли би втрутитися у питання, які зачіпають нашу Православну Віру та змінюють незмінне, то маємо діяти за настановою апостолів, які вчать: «Богові треба коритися більше, ніж людям» (Діян. 5:29)».
    Також як тимчасовий надзвичайний захід Синод дозволив здійснювати причастя вірних Тіла і Крові Христових через подавання з дискоса в руки (або лжицею не торкаючись уст) причаснику. Для обтирання губ використовувати одноразові серветки, які потім спалити у чистому місці. Використовувати для запивки після прийняття Причастя одноразовий посуд або споживати лише антидор.
    Водночас у ПЦУ дозволили подавати Причастя запасними Дарами всім, хто звертається про це, у будь-який час, як це робиться щодо хворих і у смертельній небезпеці, – йдеться у листі до Варфоломія.
    Крім того Синод ПЦУ ухвалив ще два рішення, зокрема благословив проведення традиційного молебню біля пам’ятника князя Володимира під час святкування річниці Хрещення Русі, але без проведення хресного ходу. Єпископів попросили не організовувати традиційне паломництво до Києва.
    Єпископа Філарета (Панку) було виключно з єпископату ПЦУ за «активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі, свідоме противлення соборним рішенням, порушення 34 Апостольського правила».
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне