Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Бог наділив кожну людину свободою і відповідальністю за обраний шлях

    Під час своєї проповіді у Михайлівському соборі Києва, митрополит Епіфаній розповів про важливість свободи людини і відповідальність за обраний шлях перед Богом. «Виявом найвищої любові Творця до нас є і те, що Він наділив кожну людину свободою, а разом із нею – і відповідальністю за обраний шлях», – сказав предстоятель ПЦУ. Також він зауважив, що служити Творцеві та одночасно служити гріховним пристрастям неможливо.
    За словами митрополита Епіфанія кожна людина має вибір: або підкоритися Богові, або бути підкореною гріху. «Комусь може здаватися, що це стосується лише глобальних моральних аспектів. Але насправді ми робимо цей вибір щодня, і кожне, навіть найменше, наше рішення важливе. Особливо гостро це відчувається зараз, коли в умовах пандемії безпека всього суспільства є відповідальністю кожного з нас. Запитайте себе: я подбав про благо свого ближнього, підтримав його, коли той потребував допомоги, чи проігнорував цей заклик Божий? Часто ухвалити правильне рішення може бути нелегким кроком, але завжди – корисним для душі», – підкреслив він.
    Предстоятель ПЦУ зауважив, що служити Творцеві та водночас потурати гріховним пристрастям неможливо, бо у Біблії сказано: «Хто не зі Мною, той проти Мене; і хто не збирає зі Мною, той розкидає» (Лк. 11: 23).
    «Людина може бути або рабом гріха, використовуючи своє тіло, свою природу як знаряддя для служіння гріхові, для задоволення пристрастей. Але наслідком такого вибору вона буде мати страждання у земному житті та смерть і осудження – у вічності. Або може обрати бути рабом Божим, тобто обрати підкорення Богові, слідування Його благій волі, служіння Йому згідно з Його заповідями, використання для цього усіх дарів, благ, талантів, якими Творець наповнив людську природу. І тоді вона зможе досягнути звільнення від гріха, справжньої свободи, відновити свою гідність як Божого друга, як Божої дитини, як спадкоємця Божого Царства, для яких приготоване вічне блаженне буття», – сказав Епіфаній.
    Митрополит Київський і всієї України підсумував, що лише своїми власними силами ми не можемо звільнитися від рабства гріху, але через підкорення Богові – можемо і здатні до звільнення, а відтак – до подолання смерті та осягнення вічного блаженного життя.
    Нагадаємо митрополит Епіфаній привітав відомого церковного дипломата протоєрея Богдана Гулямова з 50-літтям. Також митрополит Епіфаній пояснив, що означає звернення у Біблії «раб Божий».

    Найсвіжіше

    Популярне