Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ пояснили різницю між «Івана Купала» і «Різдвом Івана Хрестителя»

    У Православній Церкві України пояснили різницю між «святом Івана Купала» та «Різдвом Івана Хрестителя».
    «В ніч на 7-ме липня маскультура популяризує гуляння на берегах водойм, стрибання через вогнища, «ворожіння», пошук папороті в лісі… Такі гуляння називають «святом Івана Купала» і часто, через незнання, говорять, що це народна назва церковного свята, яке відзначається 7 липня, Різдва Іоана Предтечі. Це неправильне твердження: за змістом, часом, способом відзначення та походженням ці дві події не мають між собою нічого спільного», – йдеться на сторінці ПЦУ в Facebook.
    У ПЦУ кажуть, що за однією із лісничих версій Іван Купало це язичницьке «божество кохання та продовження роду і вперше Купало згадується в Густинському літописі XVII століття. Купало став Іваном завдяки народній інтерпретації імені святого чесного і славного пророка Іоана, Предтечі і Хрестителя Господнього, Різдво якого Церква відзначає 7 липня. Згідно з Євангелієм, Іоан Предтеча був родичем Господа нашого Ісуса Христа і народився на шість місяців до Різдва Спасителя. Тож, «Івана Купала» та Різдво Іоана Предтечі – це цілком різні відзначення.
    Нагадаємо, капелани ПЦУ взяли участь в урочистостях з нагоди шостої річниці звільнення частини Донеччини. Також у Рівному духовенство ПЦУ вшанувало героїв, які загинули внаслідок російської агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне