Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Грецька поліція готує новий штурм схизматиків в афонському монастирі Есфігмену

    Афонський монастир Есфігмену, який вже понад 50 років не підкоряється Вселенському патріархату, звинувачуючи його в єресі, знову підданий поліцейської блокаді. Братія монастиря у відповідь на ультиматум влади відмовляється покидати обитель і загрожує вибухом при спробі штурму.
    29 червня до монастиря Есфігмену підійшли кілька поліцейських кораблів, а сухопутні під’їзди до монастиря заблокували поліцейські машини. В осаді монастиря беруть участь 80 офіцерів спецназу поліції Греції. Насельників, яких в обителі близько 110 осіб, пред’явили ультиматум – звільнити монастир, передає Credo.press.
    Попередній крупний штурм Есфігмену відбувся в 2013 році, раніше монастиря облягали і штурмували неодноразово, але братії завжди вдавалося відбитися.
    У 2013 році суд засудив 14 ченців на чолі з ігуменом Мефодієм до року в’язниці умовно за «порушення громадського спокою», відмову виконувати рішення церковних і світських властей і покинути монастир. Відносини між Вселенською патріархією, до юрисдикції якого відносяться усі афонські монастирі, та Есфігмену загострились з 1965 року – частина братії засуджувала патріарха за зустрічі із папою Римським Павлом VI. Відтак ченці Есфігмену були визнані схизматиками, наслідком чого стали втручання грецької поліції та судовий розгляд справи.
    Цього разу правоохоронці спробували виламати монастирські ворота за допомогою мінібульдозера, але у відповідь монахи закидали їх палаючим клоччям, пляшками із запальною сумішшю і камінням. Легкі поранення отримав один з кліриків Вселенського патріархату. Поліцейські зупинили операцію і покинули Афон. Ніяких арештів і затримань здійснено не було.

    Найсвіжіше

    Популярне