Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Держдумі РФ запропонували перевіряти священників на судимість та психічні відхилення

    Член комітету Держдуми по держбудівництву і законодавству Євгєній Марченко запропонував перевіряти майбутніх священників на наявність судимості на психічних відхилень, передає «Газєта.ру».
    Марченко також запропонував включити в структуру синодальних установ РПЦ відділ по внутрішнім справам єпархій – такий собі орган внутрішньої безпеки. Депутат визнав, що свою пропозицію він направив після ситуації навколо схиігумена Сєргія (Романова).
    Втім, його наміри роздратували керівництво РПЦ.
    Зокрема, Правове управління Московської Патріархії прокоментувало ініціативу депутата Держдуми назвавши його таким, що грубо порушує консттитуційний принцип відокремлення релігійних об’єднань від держави.
    В управлінні заявили, що держава не може регулювати кадрову політику Церкви і встановлювати умови рукоположення, чи висувати якісь вимоги до посади священнослужителя.
    Окрім цього, вважають клірики, депутати не уповноважені втручатись в ієрархічну структуру Церкви і диктувати їй, які саме синодальні установи повинні в ній функціонувати.
    Досить кумедно чути зараз заяви РПЦ про відокремленість Церкви від держави. Особливо недолугим це виглядає після будівництва та освячення головного храму Збройних сил Російської Федерації, фрески якого красномовно підкреслили єдинство РПЦ і Кремля.
    З іншого боку, РПЦ могло б подякувати Євгєнію Марчуку за спробу влади розв’язати внутрішньо-церковну проблему (Сєргій Романов – ред.), яку РПЦ самотужки подолати, вочевидь, не здатна.
    Натомість ми отримали чергову можливість спостерігати, як «скрєпоносні» священники РПЦ роздувають свою важливість, зверхність над законом та підкреслюють свою унікальність. Хоча давно вже зрозуміло, що, без підтримки Кремля, РПЦ, як структура, досить слабо підтримує внутрішню дисципліну і їй з великими труднощами вдається утримувати «в своєму лоні» не лише вірян, а й багатьох-багатьох священників.

    Найсвіжіше

    Популярне