П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Путін звинуватив Польщу в початку Другої світової війни. Варшава говорить про спотворення історії

    Президент Росії Владімір Путін опублікував статтю про Другу світову війну. Він звинувачує в її початку Польщу, виправдовує пакт Молотова-Ріббентропа і призводить фальшиву цитату Гітлера з екстремістської книги.
    Стаття Путіна, присвячена 75-річчю закінчення Другої світової війни, опублікована на сайті Кремля, інформує Цензор.НЕТ.
    «Трагедія Польщі, яка сталася після цього, – цілком на совісті тодішнього польського керівництва, яке завадило укладенню англо-франко-радянського військового союзу і понадіявшись на допомогу західних партнерів, підставило свій народ під каток гітлерівської машини знищення», – пише він.
    Крім цього, російський лідер використовував в тексті фальшиву цитату Гітлера. На це звернув увагу історик Ігор Петров.
    «Гітлер прямо заявляв: «Наша політика щодо народів, що населяють широкі простори Росії, повинна полягати в тому, щоб заохочувати будь-яку форму розбіжностей і розколу», – йдеться в статті Путіна. Джерело цієї цитати – книга Генрі Пікер «Застільні розмови Гітлера», визнана в Росії екстремістською. Аналіз книги, опублікований в 2019 році, показав, що в ній передаються не автентичні слова Гітлера, а відредаговані заднім числом спогади інших людей.
    Польський уряд вважає останню статтю Владіміра Путіна про Другу світову війну частиною послідовної інформаційної війни проти Заходу і маніпуляцією історією. Про це йдеться в заяві прес-секретаря міністра-координатора спецслужб Станіслава Жарина.
    «Тези, представлені Владіміром Путіним, є частиною інформаційної діяльності, спрямованої на дестабілізацію Заходу, підрив держав-членів НАТО, ослаблення довіри до країн Альянсу, а також формування іміджу Росії як захисника, що повинен впливати на глобальні рішення. Такі дії слід оцінювати як частина агресивної політики проти Заходу», – заявив представник Польщі.

    Найсвіжіше

    Популярне