Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    В «УПЦ КП» заявили, що справу проти Порошенка ініціювали віряни, а не Філарет

    В «Київському Патріархаті (УПЦ-КП)» заявляють, що патріарх Філарет не звертався до правоохоронних органів щодо Томоса проти екс-президента Петра Порошенка, це зробили віряни «Київського патріархату» (релігійної організації знятої із реєстрації).
    «Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі, про яку йдеться, та не був її ініціатором. Це зробили віряни, права яких порушені», – йдеться в оприлюдненій у п’ятницю заяві «УПЦ КП».
    У прес-службі «патріархії» зазначають, що патріарх Філарет не виступав проти існування Православної церкви України, але він проти «залежності цієї церкви від Константинопольського патріархату». «Патріарх Філарет не виступав проти томосу як такого, але він проти залежності ПЦУ від Константинопольського патріархату, яка прописана у тексті томосу», – говориться в повідомленні.
    Там також зазначили, що патріарх Філарет «бореться із незаконним зняттям з реєстрації Української православної церкви Київського патріархату, яка відбулася 30 січня 2019 року в часи президентства Петра Порошенка. Обирати релігійну організацію – право вірян у демократичній державі».
    18 червня, п’ятий президент України Петро Порошенко біля Печерського райсуду Києва заявив, що йому інкримінують розпалювання міжрелігійної ворожнечі через отримання Томосу. Він також сказав, що вважатиме за найбільшу нагороду відсидіти за Томос. Того ж дня Одеська Єпархія УПЦ КП заявила, що Порошенко «Порушив рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань», хоча 16 червня Київський Патріархат запевняв, справи проти Порошенка «не мають нічого спільного з релігією».
    У Державному бюро розслідувань підтвердили існування заяви пов’язаної із Петром Порошенком по факту розпалювання міжконфесійної ворожнечі. За словами ДБР, «СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату». Релігієзнавець Ярослава Міщенко заявила, що заявниками УПЦ КП виявились наркомани
    Також колишній народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін подав заяву у ДБР, у якій 18 разів згадує томос і хоче, щоб «Петя відсидів за Томос». ПЦУ відреагувала на такі події заявою. Водночас речник ПЦУ Архієпископ Євстратій назвав кримінальну справу про Томос «маразматичним цинізмом».
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне