Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Російська дезінформація розпалює конфлікт між церквами в Україні – звіт Держдепартаменту США

    Уряд США засуджує залякування християнських та мусульманських релігійних груп російською окупаційною владою у Криму і закликає міжнародну спільноту звернути увагу на порушення релігійних свобод на півострові.

    Про це йдеться у звіті Державного департаменту США стосовно дотримання релігійних свобод у світі, передає Голос Америки.

    Зокрема, документ свідчить про те, що в Криму продовжують переслідувати та залякувати представників релігійних меншин, серед них – члени Православної церкви України, кримські татари-мусульмани, Українська греко-католицька церква, свідки Єгови.

    Російські ЗМІ намагаються посіяти підозри та страх щодо певних релігійних груп, мовиться у документі, зокрема щодо мусульман-кримських татар. Російські ЗМІ часто змальовують їх як людей, причетних до ісламістських угруповань.

    «Окупаційна влада продовжує затримувати та ув’язнювати кримських татар, особливо, якщо людей підозрюють у причетності до мусульманської політичної організації Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в Росії, але легальна в Україні», – йдеться у звіті Державного департаменту США.

    Державний секретар США Майк Помпео під час презентації звіту про релігійні свободи наголосив, що в Криму продовжуються переслідування представників релігійних меншин та регулярно порушуються права людини.

    «З 2015 року Росія призвала на військову службу тисячі мешканців Криму. А тих, хто не погоджувався, карали за кримінальними звинуваченнями. Росія мусить припинити репресії щодо тих, хто виступає проти окупації, звільнити несправедливо ув’язнених українців, і повернути повний контроль над Кримом. Крим – це Україна», – зазначив Дежсекретар США Майк Помпео.

    На сході України не мають змоги зареєструватись більшість релігійних груп, які визнані українським законодавством.
    «Сили, контрольовані Росією, продовжують використовувати будівлі релігійних меншин у якості військових установ», – мовиться у звіті.
    Росія продовжує використовувати дезінформацію, щоб розпалювати конфлікт в Україні між церквами, – звітують у Державному департаменті США.

    У документі йдеться також, що загалом в Україні зменшилась кількість випадків антисемітизму, порівняно з попередніми роками. Між тим, доповідачі зауважують, що розслідування щодо антисемітського вандалізму в Україні зазвичай закінчуються безрезультатно.

    Відбувається також дискримінація релігійних меншин на місцевих рівнях, пише звіт, зокрема, коли йдеться про виділення земель для будівель релігійного призначення.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Росія порушує свободу віросповідання в Криму.

     

    Найсвіжіше

    Популярне