Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Самі із себе посміялись: Як РПЦ різко змінило думку про зараження через ложку

    На початку карантину Російська православна Церква в Україні усіма силами намагалась довести усім, що їхня благодать настільки сильна, що заразитись через спільну ложку, якою причащають віруючих, неможливо. Попри те, що із цілуванням ікон, рук священників, хреста та інших предметів у храмі всі Церкви начебто дійшли згоди (у тому числі й РПЦвУ), то питання щодо спільної ложки стало «поперек горла».
    На початку березня 2020 року, коли карантин тільки-но починав ширитись Україною, рупори Кремля висміювали священників ПЦУ, які почали причащати вірян одноразовими ложками. Так, наприклад, на сайті СПЖ з’явилась публікації під заголовками «У ПЦУ стали причащати одноразовими пластиковими ложками». Пізніше на тих самих ресурсах з’явились інші дописи про неможливість заразитись через ложку і таке інше.
    Під цими «новинами» можна було побачити такі коментарі:

    Що цікаво, патріарх РПЦ Кіріл у 17 березня видав постанови під час епідемії, у яких, серед основних заходів, є обтирання після кожного причастника лжиці платом (тканиною, – ред.) просоченого спиртом, протирання Євангелія та ікони (Хреста) після кожного цілування з використанням дезинфікуючого розчину. Невже на думку вірян РПЦвУ і Кіріл не вірив, що у святій Чаші пребуває Христос? Чи їхня логіка діє лише в одну сторону?
    Навіть після цього очільник РПЦвУ Онуфрій та єпископи Московського патріархату в Україні були іншої думки стосовно дезінфекції ложки. Такої як коментатори вище… Наступного дня, 18 березня 2020 року, синод УПЦ МП постановив використовувати одноразовий посуд для запивки після причастя, але мови про одноразові ложки чи дезінфекцію їх взагалі не йшлося, як і про заборону цілувати чашу після причастя.
    Але днями митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв), який відповідає за відділ зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ заявив, що відтепер у Російській церкві «ложка після кожного причастника буде оброблятися спиртовим розчином». У РПЦ вдались навіть до збільшення кількості вина під час причастя, бо це, на їх думку, допоможе вберегтись від вірусу.
    У цьому контексті цікаво згадати такі слова Іларіона: «Я вам точно скажу, що ми не будемо ані закривати храми, ані скасовувати служби Божі в будь-якому разі, незалежно ні від якого можливого рівня розповсюдження коронавірусу в Росії».
    Як бачимо, Російська церква намагалась висміяти Православну церкву України через використання одноразових ложок, проте вже згодом єрархи РПЦ почали самі таке практикувати, а Кіріл (Гундяєв) пішов у “затвор” через страх заразитись.
    Боротьба фундаменталістів-фанатиків із справжніми християнами триває. Ми про це вже писали у минулих публікаціях. Загалом пандемія змушує замислитися над тим, що є церква, віра, а що є лише риштуванням церкви.
     
     
     
     
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне