Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські експерти прогнозують розкол у РПЦ після закінчення епідемії

    «Після пандемії РПЦ загрожує подвійна криза» – дослідження під таким заголовком опубліковано на сайті Агентства стратегічних комунікацій.
    Автори вважають, що роль в майбутньому занепаді Російської православної церкви відіграло декілька факторів.
    Перш за все, цьому сприяє внутрішня політика церковної верхівки, яка здійснила процес абсолютизації архієрейської влади. Як наслідок, це викликало внутрішні протиріччя між кліром та вірянами протягом останніх десятиліть.
    Наступним чинником стала поява під час епідемії СOVID-19 групи, так званих, ковід-дисидентів, які заявляли, що всі обмеження – це не більше аніж змова з метою витіснити церкву на узбіччя суспільного життя.
    По-третє, сама РПЦ помалу трансформувалась у квазірелігію, яка із християнством має лиш незначні зовнішні спільні риси. Насправді, ці релігійна організація проповідує мілітаризм, патріотизм, непорушний авторитет світської влади Росії.
    Як доказ для цього тезису, автори дослідження вказують на Головний храм Збройних сил РФ, який разом з традиційними християнськими цінностями обожествляє російську історію і державних лідерів, таких як Сталін, Путін, Шойгу.
    У підсумку, в Російській Федерації фахівці Агентства вбачають охолодження відносин влади та РПЦ, які матимуть своїми наслідками розкол РПЦ на умовну «катакомбну» церкву і, власне, квазірелегійну РПЦ.
    Про те, яка доля у такому разі очікує на закордонні організації, на кшталт РПЦ в Україні, Білоруської православної церкви та інших, у дослідженні мова не йде.

    Найсвіжіше

    Популярне