П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Запорізькій єпархії ПЦУ впровадили богослужіння болгарською мовою

    Вже п’ять років у храмі Покрови Пресвятої Богородиці Православної церкви України приазовського села Строганівка звучить болгарська мова.
    Єромонах Флавій, клірик Запорізької єпархії, виголошує під час літургії Діяння Апостолів та частини уставного Євангелія болгарською мовою, а парафіяни хором приєднуються до молитов «Отче наш» та «Вірую» – теж болгарською.
    Така практика запроваджена з благословення архієрея Запорізького краю – єпископа Фотія. Віруючи вітають таку богослужбову двомовність, бо в селі живуть переважно етнічні болгари.

    Джерело: блог “Вдоль Азова и по Крыму 2013”

    Село Строганівка Запорізької області засноване 1861 року болгарськими переселенцями, які переїхали з Бессарабії після її чергового приєднання до Молдавського князівства. У 1920-ті роки були спроби впровадити шкільну освіту болгарською мовою, але під час Голодомору ці ініціативи було згорнуті. Під час Другої світової війни у болгарських селах Приазов’я почала діяти окрема місія Болгарської Православної церкви, але 1943 знову запанував комуністичний режим, що сповідував войовничий атеїзм.
    Церковне життя у Строганівці було відроджено після відновлення самостійності України. Храм Покрови Пресвятої Богородиці звели протягом року і відкрили у жовтні 2010-го, а 2015 року релігійна громада села перейшла з Московського до Київського патріархату УПЦ.
    Пам’ятний знак, присвячений жертвам Голодомору. Джерело: “Шукач

    Зараз єромонах Флавій має відповідну богослужбову літературу, але всю літургію болгарською не відправляють – місцеві болгари доволі русифіковані. Тим не менше, Флавій не лише розвиває смак до болгарської богослужбової мови, а й стимулює  збереження болгарських традицій – виконують національні танці, зокрема хоро, готують специфічні болгарські страви, рецепти яких успадкували від своїх бабусь. Єромонах Флавій служить і в інших селах, де є болгари, а коли просять – вінчає пари болгарською мовою.
    Монах почав уживати болгарської мови у фрагментах богослужіння поступово,  ще коли був отцем Кирилом – чернечий сан він прийняв рік тому. Благословення на болгарську мову у церкві давав ще Святіший Патріарх УПЦ КП Філарет, а коли ПЦУ отримала Томос, продовжили двомовні богослужіння.
    Композиція «Моління про чашу». Джерело: Вікіпедія

    Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій каже, що ПЦУ дає благословення на богослужіння не лише болгарською, а й іншими мовами православних громад – за бажанням парафіян. Бо й сама ПЦУ – Церква всіх православних, які живуть в Україні. «Ми діємо за апостолом Павлом: краще «п’ять слів зрозумілих сказати, щоб і інших навчити, аніж десять тисяч слів чужою мовою» (1 Кор., 14, 19)».
    Уу поширених на півдні громадах Московського патріархату послідовно ігнорують живі мови у богослужінні, вживаючи лише московської версії так званої церковно-слов’янської мови. Дані про богослужіння болгарською мовою у РПЦ в Україні – відсутні.
    Довідка: Згідно перепису населення 2001 року, в Україні живуть 205 тис. громадян болгарського походження, абсолютна більшість яких – православні. Це нащадки переселенців, які  почали з’являтись на території нинішньої України наприкінці 18 сторіччя. Основні регіони поширення болгарських громад – Закарпаття, Бессарабія, Приазов’я, Кропивниччина.

    Найсвіжіше

    Популярне