Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    Російська пропаганда намагається розпалити ненависть до українців у США

    Російські та проросійські ЗМІ та інтернет-тролі підхопили новину про, нібито, АТОшника з Вінниці, який наїхав на натовп протестуючих напередодні в Міннеаполісі (США). На превеликий жаль, низка українських і західних ЗМІ також розтиражували цю новину, так і не спромігшись перевірити джерела.

    Нагадаємо, екс-радник з національної безпеки адміністрації колишнього президента США Барака Обами Сьюзан Райс заявила про те, що Росія може бути причетна до масових заворушень, які зараз відбуваються у США.
    Вже традиційно російська пропаганда, маніпулюючи фактами, намагається «притягнути за вуха» необхідні їй висновки. Так, американський телеканал WCCO-TV став першим, хто, посилаючись на офіс шерифа округу Хеннепін, назвав ім’я водія – Богдан Вечірко.

    Ім’я та прізвище обвинуваченого дійсно вказують на його слов’янське походження. Американські ЗМІ пишуть, що Вечірко – незалежний підрядник, який в даний час працює на компанію Kenan Advantage (вантажоперевезення). Транспортна компанія підтвердила, що той є незалежним підрядником. У компанії пообіцяли тісно співпрацювати зі слідчими органами, щоб з’ясувати обставини. Також, в офісі шерифа повідомили, що він є жителем округу Отсего, що вказує на його американське громадянство. А американські журналісти вже накопали інформацію про пожертвування, яке робив житель міста Отсего, з ім’ям Богдан Вечірко, на користь комітету Трампа «Зробимо Америку знову великою» в розмірі 100 доларів в 2019-му році. І ось тут правдиві факти в матеріалах російських ЗМІ закінчуються.

    Якщо врахувати правила отримання американського громадянства, а саме необхідність проживання на території США не менше 5 років, то на момент проведення транзакцій в 2018-2019м він повинен був жити в США як мінімум, з січня 2013-го. Хоча, знаючи складність бюрократичних процедур в США навіть трохи раніше. Саме цей факт повинен першим спростувати теорію про «вінницького АТОшника-терориста».

    Також російські і проросійські ЗМІ посилаються на знайдені в Facebook фотографії реального вінницького АТОшника Богдана Вечірко, ось тільки на фотографіях зовсім інша людина. Це помітно по формі надбрівних дуг, висоті чола і навіть наявність/відсутність залисин, кольором очей. Уважна людина зверне увагу, що крім форми голови і бороди між ними немає нічого спільного.

    Дані «факти» спростувала і жінка, яка представилася сестрою Богдана Вечірка, сторінку якого виявили у Facebook. Вона повідомила, що її брат ніяк не причетний до подій в Міннеаполісі, зараз знаходиться в Україні і ніколи не відвідував США.
    І ось тепер ми підходимо до питання звідки ж з’явилася теорія про «вінницького АТОшника»? І з цим набагато простіше – першоджерелами стали американський російськомовний сайт Vinograd US і сайт пошуку людей Gofoundme. Згідно даних сайту, оголошення про впізнання особистості розмістив такий собі Олександр Ламухін.

    Також «користувачі Facebook» публікували, нібито, правдиву біографію, мов би особисто знайомі, ось тільки самі записи, як і сторінки користувачів вже видалені автоматичною системою Facebook, яка знаходить і видаляє фейкові акаунти, в тому числі відстежуючи ай-пі адреси користувачів.
    У російськомовному сегменті інтернету також поширюють, нібито, листування з телефону Богдана Вечірка, в якій чоловік прощається з співрозмовниками, яку сфотографували на місці.

    Активність прокремлівських ботів і «блогерів», що розганяють дану тему, свідчить про серйозний інтерес російських кураторів в дестабілізації ситуації в США.

    Джерело: Інформаційний навігатор

    Найсвіжіше

    Популярне