Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму»

    Стратегії, у якій гравець може керувати військами Третього рейху, також присвятили половину випуску пропагандиського шоу «60 мінут».
    Постійне представництво Росії при Організації об’єднаних націй закликало Верховного комісара ООН з прав людини відреагувати на вихід української відеогри Strategic mind: Blitzkrieg. Дипломати РФ вважають, що «Украинская компьютерная игра “Strategic mind: blitzkrieg” прославляет нацизм и международных преступников, осужденных Нюрнбергским трибуналом» та закликають «Верховного комиссара ООН по правам человека и специальные процедуры СПЧ отреагировать на этот вопиющий факт».
    Strategic mind: Blitzkrieg — це покрокова стратегія української студії Starni Games, у якій гравець може взяти на себе роль командувача арміями нацистської Німеччини. Події гри розгортаються в альтернативній історії і після однієї з місій включають, наприклад, парад нацистів на Червоній площі:

    Варто зазначити, що Blitzkrieg — це друга частина серії Strategic mind, у межах якої раніше вже можна було «пройти» Другу світову за США та Японію.
    Крім російських дипломатів, гра української студії зацікавила також шоу «60 мінут» на каналі «Россія 1». Гості програми обговорювали стратегію практично півгодини, жаліючись на реабілітацію, пропаганду та навіть героїзацію нацизму в Україні. «Ты попробуй сегодня на Украине покритикуй Бандеру или тему Шухевича. Ты получишь по самое не балуйся. От кого? От нацистов же! Нацисты создают программы компьютерные, нацисты управляют государством, нацисты пропагандируют нацизм», — стверджував «політолог» Міхаіл Маркєлов.
    Особливо сильно росіян зачепив парад нацистів на Червоній площі. Ведучий жартував, що поруч із Гітлером на мавзолеї слід було поставити Бандеру. І переконував, що гра «оскверняет» парад, а отже, порушує російські закони. Також у програмі обурювалися, що YouTube та Facebook не блокують контент по грі, в якій «Гитлер победил в войне».
    А ось відео реального параду в Москві 1 травня 1941 року, на якому присутні нацисти (парад відбувся ще до початку війни гітлерівської Німеччини з СРСР):

    Крім шоу «Россіі 1», українській грі присвятили ще кілька онлайн-публікацій. Наприклад, видання «Взгляд» помітило: «Ее можно приобрести и в России, по цене 1499 рублей. Возможно, это лишь совпадение, но даже ценник напоминает тут о нацизме». «Экспресс газета» процитувала російського сенатора Франца Клінчевіча: «Это уголовно наказуемое деяние. Поэтому те люди, которые будут продвигать такую игру, будут незамедлительно подвержены уголовному преследованию».
    Ситуацію вже встиг прокоментувати керівник української студії Starni Games Ігор Тимошенко. Він пожалівся, що після резонансу в російських ЗМІ команда втратила доступ до своєї сторінки на Youtube, а Facebook видалив один із їхніх роликів. При цьому розробник переконує, що гра зображає нацистських лідерів як «негативних персонажів, що віддають злочинні накази». А вся заборонена законом нацистська символіка у творі замінена іншими зображеннями.
    Нагадаємо, що це вже далеко не перша подібна історія з відеоіграми в Росії. Раніше «Россія 24» звинувачувала Metro:Exodus (теж зроблену українцями за мотивами російської книги) у русофобії. Call of Duty: Modern Warfare не вийшла у Росії на PlayStation через буцімто спробу скомпрометувати дії російських військ у Сирії. Ремастер Call of Duty: Modern Warfare 2 на з’явився у російському PSStore через місію з розстрілом росіян. А ще російські комуністи вимагали заборонити гру Sex with Stalin. Задля справедливості варто також згадати, що минулого року і в Україні ледь не заборонили Mortal Kombat через радянську символіку на альтернативному костюмі однієї з героїнь.
    Зазначимо, що альтернативна історія, у якій нацисти перемагають у Другій світовій війні, — це дуже популярна сюжетна концепція. Роман Філіпа Діка «Людина у високому замку» на цю тему отримав премію Г’юґо. Ігри серії Wolfenstein в аналогічному сетингу вважаються відеоігровою класикою. У шведській грі Hearts of Iron IV 2016 року ви теж можете привести нацистську Німеччину до світового володарювання. А в RedAlert, навпаки, завоювати США силами Радянського Союзу. Імовірно, це все не проблема для російської пропаганди, поки такі ігри не роблять українці.
    Джерело: Детектор.Медіа

    Найсвіжіше

    Популярне