П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Священики розповіли, що думають із приводу кремації тіла

    В Україні все менше місць залишається на цвинтарі, а кремація скоро перетвориться у вимушену, але дешевшу альтернативу. У Львові вже активно працюють над будівництвом крематорію. Щодня у місті ховають в середньому 23−25 людей. Місць для померлих вистачить ще приблизно на 1 рік.
    В Україні є чотири крематорії, які працюють – у Харкові, Києві, Одесі й Дніпрі. У Харкові та Києві кремують 60% померлих людей. В Європі є понад 14 тисяч крематоріїв, і вони працюють. Священники розповіли що думають із приводу кремації тіла.

    ПЦУ: «КРЕМАЦІЯ НЕ МОЖЕ ВІДБУВАТИСЬ В ОБОВ’ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ»

    «Кожен священник (православний і греко-католицький), закінчуючи чин похорону, промовляє слова: „Земля, порох і ПОПІЛ ти, людино, і в землю знову повернешся за Божим повелінням”. Ми самі називаємо людину попелом, то чому мертве тіло не може бути у вигляді попелу? Зрештою, коли привозять людину з-за кордону після кремації, то хіба священник не хоронить її? Тож кремація тіла не становить жодної перешкоди до християнського поховання людини. Звичайно, що все має свої „але”. І от перше таке „але” морально-богословського характеру: кремація не може відбуватись в обов’язковому порядку. Нікого не можна змусити до такого останнього путі. А друге „але” літургічно-традиційного характеру: перетворене у попіл тіло має бути з відповідним молитовним чином передане землі. Адже людина, таки повинна повернутись у землю, з якої сотворена, хоч і це для спасіння її душі значення не має. Думаю, що існування крематорію аж ніяк цих двох умов не порушує», — вважає протоєрей ПЦУ Назарій Лозинський.

    РКЦ: «НЕ МОЖНА ПРАХ ЗБЕРІГАТИ ВДОМА»


    «Римо-католицька Церква не заперечує використання крематоріїв і вчення Церкви дозволяє на це. Є також відповідний ритуал похорону, пристосований для крематоріїв. Але після спалення, людина має бути похована на цвинтарі. Тобто не можна прах зберігати вдома, чи у лісі, чи ще десь, а має бути людина похована на цвинтарі», — повідомив секретар Архієпископа Митрополита Львівського РКЦ отець Андрій Легович.

    УГКЦ: “ЦЕРКВА НЕ БАЧИТЬ У ЦЬОМУ ЖОДНОЇ ПРОБЛЕМИ”


    Отець УГКЦ Павло Дроздяк вважає, що кремація не суперечить доктрині віри.
    «Богослов’я людського тіла, його пошанування, розвивалося упродовж всієї історії Церкви. Але якщо говорити про офіційну згадку того, що Церква дозволяє кремацію, це було за Папи Павла VI, у 1963 рік, де вперше з’являється офіційний документ, де Церква говорить, що кремація не суперечить доктрині віри. Але перевага надається традиційному похованню, тобто перед кремацією має бути звершений весь чин похорону над тілом померлої особи, так, як годиться християнину. Лише тоді, після звершення цієї літургійної практики, лише тоді спеціальні, відповідальні за кремацію фірми, повинні цей прах людини, поховати у відповідному місці. Цей прах, за вченням і інструкціями Католицької Церкви, не можна зберігати вдома, не можна використовувати, як різні добрива, робити різні медальйони, чи тощо, як ми можемо зустрічати зараз на Заході, але справді прах має бути похований у землю. Тому, якщо людина обирає кремацію, яка суперечить християнському вченню про Воскресіння тіла, як такого, то Церква це вважає гріхом і ми не можемо молитися Чин панахиди, чи Чин похорону за таку особу. Але якщо це логічний наслідок, і людина розуміє, що вона буде піддана кремації, але вона хоче, щоб над її тілом помолилися і людина хоче так, як личить християнину, то Церква не бачить у цьому жодної проблеми», — пояснює о. Павло Дроздяк.
    Джерело VG Львів.

    Найсвіжіше

    Популярне