Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Чорногорія: Релігійна ідентичність країни набагато більша, ніж битва за вплив

    Історики Першої світової війни бачили Балкани як “порохову бочку Європи”, і з поважних причин. Не тільки цей регіон створив іскру, яка запалила першу справді глобальну пожежу минулого століття, вона також є домом для прихованих етнічних та релігійних розколів, які історично загрожували безпеці та стабільності на решті континенту. Найважливіше, що ці розщеплення створюють також плацдарм для зовнішнього втручання – відкриття, яке протягом багатьох років часто експлуатується Росією

    Сьогодні напруга на Балканах зосереджується на Сербській православній церкві, яка має церковну юрисдикцію над країнами Сербії та Чорногорії. До 1918 р. Чорногорська православна церква була незалежною, але після утворення Югославії її підпорядкувала собі Сербська православна церква, яка і отримала все майно Чорногорської Церкви.
    Саме це право власності, зокрема, лежить в центрі поточної суперечки, що “ставить на диби” всі Балкани. Незважаючи на жорстоку протидію, як сербського уряду, так і етнічних сербів, які проживають у Чорногорії – які складають майже 30 відсотків населення – президент Чорногорії Міло Джуканович у грудні підписав закон про свободу релігій, який дозволяє державі націоналізувати сербські церкви та інші святі місця якщо вони не можуть надати доказ власності на нерухомість до 1918 року.
    Закон викликав протести по всьому регіоні. 8 січня сербські православні священики провели мітинги до церкви Святого Сави в Белграді, а етнічні серби в Косові та інших частинах регіону провели подібні демонстрації.
    Однак, у глибині душі, суперечка є набагато політичніша, ніж релігійна. Деякі сподіваються, що закон є першим кроком у можливій підтримці уряду Чорногорії за „автокефалію” або церковну незалежність для не визнаної зараз Чорногорської православної церкви. Сам Джуканович натякнув на такий крок, заявивши у лютневому інтерв’ю, що Чорногорія потребує власної Церкви для зміцнення своєї національної ідентичності.
    Однак ці бурхливості йдуть на тлі нещодавнього визнання незалежності Української православної церкви від Москви. Константинопольський Патріарх, який вважається “першим серед рівних” у православному світі, надав новій Православній церкві України томос – остаточну автокефалію – у січні 2019 року. Рішення змусило Московський патріархат, який раніше користувався юрисдикцією над Україною, розірвати спілкування з Константинополем. Побоюючись чергового розколу в православній світі, Вселенський патріарх може хоча на деякий час відмовити в проханнях Чорногорії про автокефалію.
    Подальше пов’язуючи ситуацію в Чорногорії з Україною, митрополит Онуфрій, очільник Московського Патріархату в Україні, брав участь у протестах у Підгориці, столиці Чорногорії. Цей крок змусив Джукановича розкритикувати втручання Москви і стверджувати, що «Москва однозначно заявила про свої інтереси в проблемі, що триває в Чорногорії».
    Справді, суперечка щодо майбутнього православ’я в Чорногорії переплітається із спробами Чорногорії налагодити тісніші зв’язки із Заходом, що викликало жорстоку опозицію Росії. Напередодні вступу Чорногорії в НАТО 2017 року уряд Чорногорії розкрили передбачувану російську змову щодо вбивства Джукановича, напередодні виборів у Чорногорії в жовтні 2016 року, хоча Кремль заперечив будь-яку причетність до передбачуваного перевороту. Чорногорія також веде передові переговори з Європейським Союзом, прагнучи ще більше пов’язати своє майбутнє із Заходом та уникнути російського впливу.
    Сербія, хоч і є кандидатом у члени ЄС, продовжує користуватися тісними стосунками з Росією, включаючи широке військове співробітництво. Крім того, Сербська православна церква підтримує тісні зв’язки з Російською церквою. Використовуючи ці історичні відносини, суперечка щодо закону про свободу віросповідання дозволяє Росії зривати зусилля Чорногорії з євроінтеграції, а також розширювати релігійний та політичний вплив Москви на Балканах.
    Поки нинішня суперечка щодо закону про свободу релігії формується в релігійному плані, неможливо ігнорувати динаміку влади. Намагання Джукановича закріпити чорногорську національну ідентичність можуть призвести до створення незалежної церкви на шкоду Сербії. Поза межами національної ідентичності, не можна розглядати суперечку поза контекстом російських зусиль щодо підтримання впливу на Балканах і робитице на шкоду Європейському Союзу.
    Чорногорія ніколи не може повністю звільнитися від російського та сербського впливу. Але членство в НАТО разом з майбутнім приєднанням до ЄС створить перешкоду проти зовнішніх зусиль щодо втручання у справи Чорногорії. Таким чином, релігійна ідентичність країни набагато більша, ніж битва за вплив. Він являє собою мікрокосм боротьби за душу цієї Адріатичної держави.
    Ніколас Лабецький – науковий співробітник Американської ради зовнішньої політики у Вашингтоні.
    Джерело Αναρτήθηκε από Fr. Romanos Anastasiadis 

    Найсвіжіше

    Популярне