П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії звільнили з-під варти священників СПЦ, які порушували карантин

    Єпископа Будімлянсько-Нікшичського Іоанікія та вісім священиків Сербської православної церкви в Чорногорії в ніч на 16 травня звільнено з-під варти.
    Їх було заарештовано на 72 години після проведення 12 травня в Нікшичі заходів за участі тисяч вірян на честь Святого Василя Острозького, всупереч діючим в Чорногорії обмеженням на масові зібрання в зв’язку із протидією поширенню коронавірусу, передає «Балканський оглядач».
    Після звільнення Іоанікій звернувся до громадян, які чекали рішення правоохоронних органів.

    «Боротьба триватиме, і ми повинні готуватися до тривалої боротьби», – сказав Іоанікій людям, які зустріли його запаленими фаєрами та скандуванням «Не віддамо святині» та «Хочемо литій», підтримуючи протест проти Закону про свободу віросповідання, який триває в країні з початку поточного року у вигляді литій (хресна хода).
    Єпископ наголосив, що треба дбати про здоров’я людей через коронавірус, зазначивши, що святий Василій врятував людей і Чорногорію.
    Напередодні звільнення лідер просербської політсили у Чорногорії Андрія Мандич погрожував владі країни ледь не громадянською війною – він пригрозив «зняти з себе» зобов’язання зберігати громадський мир, дане ним митрополиту Чорногорсько-Приморськиму Сербського патріархату Амфілохію.
    Виступаючи в парламенті Чорногорії, Мандич підкреслив, що проситиме митрополита спільно закликати Чорногорію фактично до громадянської війни, щоб не допустити ув’язнення єпископа Іоанікія, передає Credo.press.
    «Якщо вони відправлять єпископа до в’язниці, то вони повинні бути готові надіти військову форму, щоб захищати те, що вони вважають правильним», – заявив Мандич.
    Нагадаємо, в ніч з 11 на 12 травня прокуратура Чорногорії затримала єпископа Будімлянсько-Нікшичського Іоанікія і кілька священиків Сербського патріархату за порушення режиму карантину. Затримання викликало масові акції протесту, які переросли в зіткнення з поліцією.

    Найсвіжіше

    Популярне