Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Сербії висловив повну підтримку діям СПЦ у Чорногорії

    Президент Сербії Александар Вучич та патріарх Сербської православної церкви Іриней висловили велике занепокоєння з приводу арешту єпископа Іоанікія та кількох священиків СПЦ в Чорногорії.
    Як повідомляє «Балканський оглядач», президент та патріарх спілкувалися по телефону, після чого оприлюднили спільну заяву.
    Патріарх Іриней в спільній заяві зазначив, що кульмінація ворожого ставлення держави Чорногорія до СПЦ розпочалася з прийняття суперечливого Закону про свободу віросповідання «з грубою зневагою до вимог СПЦ щодо рівного становища стосовно всіх інших церков та релігійних громад». За його словами, той факт, що закон був прийнятий на тлі великиого обурення прихильників СПЦ наприкінці минулого та на початку цього року, а також те, що єпископа та священиків зараз заарештовують та затримують, є доказом того, що «чорногорська держава переслідує Сербську православну церкву».
    Президент Вучич заявив про повну підтримку патріарху Іринею та єпископам Сербської церкви в Чорногорії в їхніх зусиллях вирішити всі проблеми, з якими стикаються шляхом діалогу та висловив впевненість, що єпископ Іоанікій та інші заарештовані священики будуть звільнені якнайшвидше.
    Нагадаємо, єпископа Будімлянсько-Нікшичського Іоанікія та кількох священиків Нікшичського храму затримали після проведення 12 травня в Нікшичу масових заходів за участі тисяч вірян на честь Святого Василя Острозького, всупереч діючим в Чорногорії обмеженням в зв’язку із протидією поширенню коронавірусу. Після цього президент Сербії пожалівся Владіміру Путіну на чорногорську владу.

    Найсвіжіше

    Популярне