Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РФ відповідальна за санітарну катастрофу в Криму і на Донбасі

    Російська Федерація несе відповідальність за поширення пандемії COVID-19 на окупованих територіях, а самі факти бездіяльності окупанта повинні стати предметом розглядів в міжнародних інстанціях.
    Про це в коментарі Guildhall заявила низка народних депутатів від фракції правлячої партії «Слуга народу».
    Народний депутат України від партії «Слуга народу» Олександр Качура покладає на РФ відповідальність за поширення пандемії коронавірусу на оккупіровнних територіях і вважає за необхідне порушувати це питання на дипломатичному рівні.
    «Згідно з міжнародним правом і рішень міжнародних платформ, в тому числі ПАРЄ, Росія є стороною конфлікту і несе відповідальність за все, що відбувається на окупованих територіях, зокрема за поширення пандемії COVID-19. Україні необхідно порушувати це питання на дипломатичному рівні і в переговорному процесі. Наслідки епідемії на окупованих територіях і відповідальність за них Росії може стати однією з підстав залучення агресора до відповідальності в міжнародних інстанціях», – заявив Олександр Качура.
    Глава фракції «Слуга народу» Давід Арахамія заявив, що не знає точної ситуації з COVID-19 на окупованих територіях, але також покладає на РФ відповідальність за процеси, що відбуваються.
    «За все, що сьогодні відбувається на окупованих територіях несе відповідальність Російська Федерація», – заявив глава фракції.
    Ще один нардеп від правлячої партії Василь Мокан вважає, що заява України до міжнародного співтовариства з проханням чинити дипломатичний тиск на РФ з урахуванням її відповідальності за поширення пандемії на окупованих територіях лягло б в загальну логіку державної політики з деокупації.
    «Згідно з Женевською конвенцією країна-окупант несе відповідальність за окуповані території, і сьогодні, РФ відповідальна і за соціальний захист, і за здоров’я жителів цих територій. Наприклад, на окупованих територіях Донбасу є коронавірус, і ми знаємо, що там є проблеми, як з тестами, так і з медичним забезпеченням, Росія ж, в свою чергу, жодним чином не сприяє поліпшенню ситуації. Надалі безвідповідальність і бездіяльність Росії стануть предметом розгляну в міжнародних судах. Заява від України до міжнародних партнерів з приводу відповідальності РФ за поширення пандемії на окупованих територіях лягло б в загальну логіку нашої політики з деокупації», – заявив нардеп.
    У свою чергу, народна депутатка України від «Слуги народу» Ірина Верещук заявила, що РФ не має наміру допомагати жителям ОРДЛО, в тому числі через ситуацію всередині самої РФ з поширенням коронавірусу і через складну економічну ситуацію.
    «Росія повинна нести відповідальність і перед міжнародним співтовариством і перед населенням ОРДЛО за окупацію і за те, що там сьогодні відбувається. Ми бачимо, яка ситуація всередині РФ, які економічні проблеми – питання будь-якої допомоги ОРДЛО там не стоїть. Україна ж в свою чергу, тимчасово зупинила можливість в’їзду-виїзду на підконтрольну територію і в силу своїх можливостей допомагає з дистанційним отриманням пенсій для жителів», – заявила Ірина Верещук.

    Найсвіжіше

    Популярне