Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Як Кримська єпархія РПЦвУ переходить до РПЦ

    Скандально-відомий єпископ «УПЦ Московського Патріархату» Каліннік (Чернишов), який допомагав окупантам анексувати український Крим, у супроводі іншого єпископа звершив «повітряний хресний хід над Кримом» з метою «благословить всех жителей Крыма на здравие, спокойствие и усиленную молитву о избавлении от губительного поветрия и смертельной заразы», про що йдеться в офіційному повідомленні сайту епархії.

    Нагадаємо, що єпископ Каліннік був активним учасником подій так званої «руской вєсни 2014 року» і має нагороду від окупаційної адміністрації Криму – «За защиту Крыма». Його було обрано єпископом ще 2016 року, але безпосереднє поставлення таємно відбулось у грудні 2019 року у м. Ніжині, де було звершено його хіротонію на єпископа РПЦвУ, або як люблять заявляти спікери цієї Церкви – «Української Православної Церкви». Проте навіть поверхневий огляд офіційного сайту Кримської єпархії змушує задуматись чи належить ця єпархія до складу «УПЦ».

    Лише перейшовши за посиланням на сторінку, відразу важко встановити до якої Церкви належить ця єпархія, адже в самому заголовку сайту вказано лише «официальный сайт Симферопольской и Крымской епархии», без традиційної протокольної вказівки на приналежність до відповідної юрисдикції.
    Для прикладу зазначимо, що інші єпархії РПЦвУ, включно із єпархіями в ОРДЛО, у своїх заголовках вказують на приналежність до «Української Православної Церкви».


    На офіційному сайті Московської Патріархії теж не можливо точно встановити, кому належить Кримська єпархія, адже офіційний сайт РПЦ розміщує єпархії на території України в розділ «Епархии», хоча на тому ж сайті існує окремий підрозділ присвячений «УПЦ».

    Утім правди заради, варто зазначити що у довіднику РПЦвУ Кримську єпархію зараховують до свого складу. Проте, ознайомившись із наповненням сайту, складається враження, що в самій єпархії думають інакше.

    Про це свідчать інформаційні повідомлення, які вказують про виконання «благословений Московского Патрираха Кирилла», а також багатьох заходів, що стосуються безпосередньо РПЦ.

    Зокрема, в одному із повідомлень наводяться рекомендації синодальної комісії РПЦ щодо дистанційного «приходского просвещения детей и взрослых», затверджені Синодом РПЦ, а також вказується на виконання розпоряджень подібних синодальних комісії РПЦ. Така вказівка суперечить риториці спікерів РПЦвУ, проте що вони мають із Московським Патріархатом лише молитовне спілкування, і не повинні виконувати рішення Синоду РПЦ. Проте у Криму, напевно, дотримуються вказівок і тих і інших.

    Це можна простежити із інформаційного повідомлення про «боротьбу із коронавірусом», у якому зазначається, що у цій боротьбі «Симферопольская и Крымская епархия следует инструкции по нераспространению коронавирусной инфекции, которую ранее утвердил Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл, а также решению Синода Украинской Православной Церкви Московского Патриархата». Примітно, що «УПЦ» називають саме Московського Патріархату, що також суперечить риториці офіційних рупорів цієї Церкви, які всюди наголошують, що вони не Московський Патріархат. Напевно, у Кримській єпархії думають інакше.
    Окрім цього, ознайомившись з іншими публікаціями, складається враження, що в єпархії фактично визнали анексію Криму, і вважають Росію своєю державою. Приводом до таких міркувань може бути те, що на тому ж сайті розміщено Послання Патріарха Кирила єпархіям, що знаходяться на території РФ. І неоднозначні висловлювання на кшталт «Во исполнение благословения Его Святейшества, Святейшего Кирилла, Патриарха Московского и всея Руси о совершении сугубых молитв в монастырях в связи с ухудшением эпидемиологической ситуации в стране по благословению Митрополита Симферопольского и Крымского Лазаря силами братии (сестер) будут совершаться ежедневные молебны». Поєднання у цьому реченні розпорядження РПЦ свідчить, про те що під «страной» мається на увазі саме Росія. Окрім цього, це ще раз свідчить проте що в Кримській єпархії переформатовуються на вказівки із Москви. Адже розпорядження митрополита Онуфрія ніде не згадується. Примітно, Також і те що на сайті не опубліковано звернення митрополита Онуфрія щодо коронавірусу, і відповідне звернення і заява Синоду РПЦвУ, постійним членом якого є сам Кримський митрополит Лазар. Натомість розміщено заяву Синоду РПЦ.

    Кумедно, але багато із апологетів РПЦвУ, вказуючи на різні рішення щодо коронавірусу з боку РПЦ і «УПЦ МП», доводили незалежність «УПЦ МП» від РПЦ. Але відвідавши сайт Кримської єпархії не зрозуміло що відбувається у цій Церкві. Парадокс коли на сайті єпархії, очільник якої є постійним членом Синоду «УПЦ МП», публікують рішення і постанови зовсім іншого Синоду (за логікою рупорів «УПЦ МП»). Якщо розпорядження Лаврського Синоду не діють, чи просто не достойні публікуватись на інтернет-ресурсі, то стає не зрозуміло, що сам митрополит Лазар робить в Синоді РПЦвУ?
    Також вивчення сайту Кримської єпархії показує пряму співпрацю кримських церковників із російською окупаційною владою. Зокрема, згаданий на початку повітряний хресний хід був здійснений «при содействии Главы Республики Крым Сергея Валерьевича Аксенова». Священики цієї єпархії беруть участь у різних нарадах і зустрічах з МВД та збройними формуваннями.

    Зокрема, в одному із повідомлень вказується, що священик взяв участь робочому засіданні громадської ради «при отделе МВД России по Белогорскому району Республики Крым», де «в ходе встречи, священнослужитель принял самое активное участие».

    Також редакція сайту закликає брати участь у російських конкурсах. Одним з таких є «Всероссийский конкурс в области педагогики, работы с детьми и молодежью до 20 лет «За нравственный подвиг учителя»», срок подачі конкурсних робіт якого продовжено також згідно рішення синодального відділу «религиозного образования и катехизации Русской Православной Церкви».
    Окрім цього, служителі Кримської єпархії знімаються і в пропагандистських фільмах, одним із яких є фільми присвячені «75-летию Победы в Великой Отечественной войне». Відповідну подяку отримав митрополит Лазар і той самий славнозвісний єпископ Калінік «Генерального директора телеканала «СПАС» Бориса Корчевнікова. Сам Борис Корчевніков теж схвалював анексію Криму.
    Можливо це все є лише огріхом редакції сайту. Та чи не здається вам дивним, що на сайті так званої «Української Церкви» більше згадок про РПЦ, а не самої самостійної і незалежної в управлінні «УПЦ».

    Найсвіжіше

    Популярне