П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Під шумок пандемії: Росія хоче повернути Донецьк і Луганськ, щоб захопити всю Україну

    «Зараз унікальний час, щоб припинити безглузду війну», – заявив у своєму коментарі «Першому козацькому» 31 березня 2020 року олігарх Вадим Новинський, чия непохитна віра у «скрєпи руского міра» не викликає сумнівів.
    Ідея настання миру на Донбасі (фактично – між Україною та Росією) лунає все частіше. Голови, які мають право говорити від імені Росії в України, все частіше заявляють про наближення фіналу військового конфлікту у східних областях України. Спробуємо розібратись, за яких обставин це відбувається, і яким саме може виявитись фінал війни за Донбас.
    Як завжди мова піде про гроші. Дуже великі гроші.
    У березні цього року ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти) та Росія не змогли домовитися про зниження рівня видобутку нафти. У результаті, ціни на «чорне золото» зазнали колосального падіння і через супутній обвал міжнародних фондових бірж відбулось різке падіння вартості акцій провідних російських компаній. Де-факто, економіка Росії різко впала через обвал цін на нафту.
    І в цей самий час розпочинається пандемія коронавірусу із супутніми карантинними обмеженнями світового масштабу. Світовий карантин вже завдав економіці всіх без винятку держав світу нищівного удару, і найбільше його зазнали ті держави, які є постачальниками енергоресурсів, або які фінансують активні бойові дії. А Росія, як не дивно, входить до складу і тих, і тих.
    Отже, першим викликом для Російської Федерації став порятунок власної економіки. Другим – гостра необхідність закриття кордону, в тому числі з окупованими Росією районами України. І отут починається найцікавіше. Без фінансової, товарно-економічної та військової підтримки з регулярними щоденними постачаннями квазі-державні утворення «ДНР/ЛНР» дуже скоро луснуть під тиском «голодних бунтів» населення.
    А кордон з «ДНР/ЛНР» закривати потрібно, оскільки немає адекватної інформації про кількість захворювань на коронавірус в цій місцевості, відтак окуповані території та прикордонні з ними області Росії скоро можуть перевищити за показником захворюваності Італію з Іспанією разом.
    Закриття кордону не просто призведе краху «ДНР/ЛНР». Це загрожує гуманітарною катастрофою на території ОРДЛО. Як наслідок, і без того хитка репутація влади Російської Федерації постраждає ще дужче.
    Росія усвідомлює весь рівень катастрофи, що наближається, а тому має цілком логічний намір повернути окупований Донбас Україні, для якої цей «жест доброї волі» у нинішніх обставинах також нічого окрім катастрофи не принесе.
    Саме на це Росія і розраховує, так як через місяць-два можна буде констатувати, що Україна не справилась з порятунком своїх громадян, західні партнери залишили Україну сам-на-сам із внутрішніми проблемами. Тож можна буде осідлавши білого скакуна промчати територією України, винищуючи патріотів та рятуючи «рускоязичних».
    Кремль розпочав реалізацію такого сценарію, і ми вже бачимо, як Вадим Новинський та йому подібні декларують мир і ще раз мир, яким нібито має керуватись влада та бізнес України, для того щоб припинити конфлікт у східних областях України.
    І тут ключова роль відходить саме українській владі. Питання полягає в тому, чи заковтне вона російську наживку і візьме непосильний економічний тягар на плечі держави, чи все ж переконає світову спільноту, Кремль та населення України в тому, що повернення окупованих території до складу України можливе після їх відновлення та відбудови виключно за кошт держави-агресора?

    Найсвіжіше

    Популярне