Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Посол України в Чорногорії: РПЦ реалізує рішення офіційної Моcкви

    Посол України в Чорногорії Наталія Фіалка бачить російський вплив у роботі Сербської православної церкви. «Відомо, що, на жаль, Російська православна церква реалізує та допомагає рішенням офіційної Мокви, особливо тих, що стосуються зовнішньої політики. Ми можемо констатувати, що в діяльності Сербської православної церкви є подібні ознаки», — підкреслила дипломат в інтерв’ю Радіо Чорногорії.
    Коментуючи візит київського митрополита Онуфрія та його участь в заходах Сербської православної церкви в Чорногорії, вона зазначила, що він представляє церкву, яка діє на території України, але є невід’ємною частиною Російської православної церкви. Він та його церква, підкреслила посол, не представляють більшість православних України.
    Вона також зазначила, що Чорногорія та Україна мають відмінні та дружні стосунки. Вона наголосила, що Україна не втручається у внутрішні справи Чорногорії.
    «Ми поважаємо Чорногорію, її уряд, установи, чорногорський народ та чорногорську дружбу», — додала дипломат.
    «Наприкінці 2018 року Православна Церква України отримала томос про автокефалію від патріарха Варфоломія, тому твердження митрополита Онуфрія про те, що це неканонічна церква, є неправдою. Ця церква є автокефальною, незалежною від будь-якої іншої церкви, особливо від Російської православної церкви. Ми в Україні вважаємо цю церкву нашою національною церквою», — наголосила український посол.
    Раніше президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську православну церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії.

    Найсвіжіше

    Популярне