Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Позиція по Амману свідчить про згоду із авторитетом першості Вселенського патріарха, – богослов

    «Те, що більшість Помісних Церков відмовилася їхати в Йорданію на зустріч, ініційовану Єрусалимським патріархом, свідчить про те, що в Православному світі зберігається стійка більшість згодних з тим, що виключні прерогативи в області міжправославної співпраці — у Константинопольського патріарха».
    Таку думку висловив у своєму телеграм-каналі богослов архімандрит Кіріл (Говорун).
    «У цю більшість входить навіть Єрусалимський патріарх, який звів канонічний статус ним же ініційованої зустрічі до повністю неформального», — впевнений богослов.
    «Ця зустріч дійсно не формат, тому що вона не відповідає жодному з відомих канонічних форматів соборності. Однак і Церкви, які вирішили їхати в Амман,  роблять це не „проти Константинополя“, а з метою збереження відносин з Москвою. Збереження відносин з усіма, на мій погляд — це зараз найправильніша політика», — підсумував він.
    Нагадаємо Константинопольський патріарх Варфоломій відправив Єрусалимському патріарху листа із суворою відповіддю. У ньому першоєрарх православ’я закликав патріарха Єрусалимської Церкви відкликати «неканонічну ініціативу».

    Найсвіжіше

    Популярне