П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Братська зустріч без спільної Євхаристії: Єрусалимський патріарх офіційно понизив статус наради в Йорданії

    Грецьке видання Ethnos оприлюднило текст повторного листа Єрусалимського патріарха Феофіла ІІІ, в якому він роз’яснює деталі організованої ним зустрічі предстоятелів церков в Аммані. Як передає Cerkvarium, вже не йдеться про жодний офіційний статус заходу (раніше Феофіл його навіть називав консультацією). Переклад російською – Ілля Бей

    Ваше Блаженство, возлюблений у Христі Брате,
    Вітаю Вас в ім’я Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа.
    Як усі ми знаємо, діалог і примирення між братами – єдиний шлях, щоб просунутися вперед. Зважаючи на це, повідомляємо Вам основні подробиці щодо майбутнього братнього зібрання в Аммані.
    Як було смиренно представлено, наша зустріч не представлятиме офіційний Синаксис (зустріч предстоятелів), а братську зустріч, де буде відкрито діалог про виклики, перед якими стоїть православна спільнота в цей кризовий час; ми будемо продовжувати використовувати будь-які способи вести комунікацію зі Вселенським Патріархатом заддля досягнення консенсусу між нашими братами Предстоятелями, вітаючи Його Всесвятість і визнаючи його старшинство по честі (among our brother Primates, and welcome His All Holiness in his acknowledged seniority).
    Ваше Блаженство, сприятливий результат такого починання заснований на тому, що до нього ставляться просто як до дружнього зібрання братів для розгляду методології, використовуваної для досягнення спільної мети – діалогу і примирення, для збереження єдності нашої православної спільноти; і нехай ця зустріч приведе до подальших дебатів в майбутньому, тільки вона може стати підготовчою основою для співпраці. Бо «Коли ж ходимо в світлі, як Сам Він у світлі, то маємо спільність один з одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха» (1 Ін. 1: 7).
    Крім того, і з огляду на братський характер зустрічі, ми вважаємо, що участь в ній не потребують участі в загальному Божественної Євхаристії, а просто готовності працювати і молитися разом.
    Єрусалимська Патріархія прийме Предстоятелів і їх представників, як тільки вони прибудуть в Амман, Йорданія з 25 лютого до їх від’їзду 27 лютого; при цьому ми очікуємо, що зустріч відбудеться 26 лютого.
    Патріархія надасть гостинність шановним Предстоятелям і їх представникам у готелі Fairmont в Аммані, протягом усього часу їх перебування.
    Під час зустрічі, Предстоятелі будуть прийняті при Хашемітському королівському дворі на аудієнції Його Величності короля Абдалли II.
    Рішення наших найбільших проблем повинні бути знайдені в діалозі, заснованому на братерство, яке ми поділяємо між собою, і ми молимося, щоб Святий Дух вів нас по шляху єдності у Христі.
    З братньою любов’ю у Христі.

    Чому «братерське зібрання» може обійтись без співпричастя, є різні версії. Найбільш вірогідна – прибрати перешкоди для приїзду Антіохійського патріарха, який не має співпричастя з Єрусалимським через суперечку за Катар. Але наразі жодної інформації від Антіохійського патріарха про склад делегації немає.

    Найсвіжіше

    Популярне