Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У роковини розстрілів Небесної Сотні на Інститутській лунала молитва

    У Києві помолились за Героїв Небесної Сотні. Сьогодні шості роковини найкровавіших подій часів Революції Гідності. Україна вшановує жертв тієї сумної зими. За спогадами очевидців, на вулиці Інститутській та на вулиці Грушевського все було буквально полито кров’ю, все палало, відбувався активний штурм.
    Про це повідомляє прес-центр СУВД.
    Сьогодні о 10 ранку на місці розстрілів відбулася панахида за Героями Небесної Сотні, яку звершили капелани із духовенством Києва. Спільно із капеланами за Небесну Сотню молилась родичі вбитих майданівців та свідки вбивств у середмісті столиці. Дехто приїхав із регіонів України, щоб пом’янути Героїв Небесної Сотні.
    Вбитим героям найкраще можна допомогти щирою молитвою за їх душі. Таку думку висловив капелан Димитрій Присяжний.
    — Немає більше любові від тієї, як хто душу свою покладе за друзів своїх. Не вмирають герої, їх дім не могила. Коли пульсу немає — з’являються крила, — сказав він.
    Проектор з наукової роботи Київської православної богословської академії прот. Віталій Клос за панахидою сказав, що Сотня може змінити хід історії:
    — Для Бога немає мертвих. Для Бога всі живі. Воїни Небесної Сотні стали символом перемоги і незламності. Ми бачимо на прикладі Небесної Сотні, що сотня змінює історію цілої країни. Ми усвідомлюємо, що історію пишуть переможці. Майдан стане яскравою сторінкою і символом незламності духу. Тому ми сьогодні зібрались, щоб вшанувати пам’ять і разом з тим усвідомити, що починалось все з невеликої кількості людей.
    Ветерани Майдану наголошують на необхідності достойного вшанування героїв на державному рівні. І це не тільки побудова окремої споруди для поминання розстріляних у 2014 році. Увіковічення пам’яті слід розглядати більш масштабно. Адже і на самій Інститутській на початку 20 століття загинула не одна тисяча найславетніших представників української нації, що стали жертвами радянського режиму. Україна має величезний сонм героїв та мучеників, пам’ять яких можна об’єднати спільним пантеоном.
    — Зараз ми намагаємося зробити все, щоб справа самих Героїв Небесної Сотні і взагалі всіх активістів Майдану, які стояли саме за громадянські права, не була забута, щоб в нашій державі було нарешті верховенство права — говорить голова ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» Юрій Аксенин.
    Після заупокійної молитви було запалено лампади пам’яті за кожним загиблим і покладено квіти до хреста та меморіалу Небесної Сотні.
    18 лютого 2014 року розпочалися масові розстріли учасників Євромайдану, які тривали до 20 лютого. Деякі учасники Революції гідності від отриманих травм померли в березні.

    Найсвіжіше

    Популярне