П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Спростування брехні про турецьку Церкву

    Часто із уст представників ліквідованого так званого Київського Патріархату звучать закиди в сторону Православної Церкви України. Вони стверджують що нібито ПЦУ є Турецькою церквою і залежною від Константинопольського Патріарха Варфоломія.
    Вони пишуть що ПЦУ не є автокефальною бо по-перше бере миро від Константинопольського Патріархату і по-друге згідно Томосу вона вирішує церковні питання з Константинопольським патріархом і таким чином є “турецькою Церквою”.

    Отже на це є відповідь.

    По-перше Миро від Констанополя бере також і Єрусалимська Православна Церква, Елладська Православна Церква, Албанська Православна Церква, Польська Православна Церква та Православна Церква Чеських земель і Словаччини. Всі ці церкви беруть миро від Константинопольської Православної Церкви, але від цього вони не перестали бути автокефальними чи залежними чи “турецькими”.
    По-друге. Що стосується церковних питань. Ті хто називають ПЦУ Турецькою Церквою нехай покажуть чи назвуть хоч один факт прямого втручання Константинопольської Церкви в справи ПЦУ. Чи може хтось із наклепників назвати зафіксовані факти впливу із-за кордону на ПЦУ. Якщо ПЦУ Турецька церква чому в жодному храмі не лунає богослужіння на турецькій мові? Якщо ПЦУ Турецька і не автокефальна Церква чому за Богослужінням під час молитви за Церковну ієрархію у ПЦУ найперше згадують Митрополита Київського і всієї України Блаженнійшого Епіфанія, а не наприклад Константинопольського патріарха Варфоломія.
    Треба бути цілковитим невігласом щоб скотитись до такого рівня брехні. На жаль почесний патріарх Філарет, який так часто любив повторювати про те, що “батьком брехні є диявол”, сам поширює неправду.

    Найсвіжіше

    Популярне