Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Конфлікт за храм на Рівненщині: Сільські вчителі агітують за РПЦвУ

    У селі Малинськ Березнівського району Рівненської області, де вже рік триває конфлікт навколо храму, вчителі місцевої школи активно агітують за Російську Церкву (УПЦ МП).

    Про це Релігійній правді розповів виконувач обов’язків керівника релігійної громади Петро-Павлівської парафії ПЦУ в селі Малинськ Микола Онищук.

    “Декілька вчителів, чоловік п’ять. Вони старші за середній вік, тому мабуть не можуть розібратися у всіх правових нормах і актах, тож переконують людей, що незаконно перереєстрували релігійну громаду, що підробили документи”, – розповів Оніщук.

    • Збори релігійної громади Малинськавідбулись 24 лютого 2019 року у місцевому будинку культури. Загалом зареєструвалось 139 людей, із них 117 осіб проголосували за перехід до ПЦУ, четверо висловились проти.
    • Запросили і священника Володимира Гнеся, однак той не бажав полишати Російської Церкви і навіть намагався зірвати збори громади, обриваючи оголошення про збори, які розклеювали активісти.
    • Одночасно із загальними зборами релігійної громади близько 30 прихильників РПЦвУ провели альтернативні збори у церкві, чим тепер і апелюють, в тому числі вчителі-прихильниці Російської Церкви.

    Очільник релігійної громади ПЦУ нарікає, що через авторитет вчителів до них почали дослухатися все більше місцевих людей, що лише посилює конфлікт між вірянами в селі.

    До речі, прихильники РПЦвУ тричі подавали до суду на громаду ПЦУ і програли, однак, ніяк не вгамовуються.

    Зараз громада офіційно зареєстрована у юрисдикції Української Православної Церкви (ПЦУ).

    Онищук вказує на те, що викладачі як люди, які отримують зарплату від держави, мали би дотримуватись нейтралітету у таких питаннях. Натомість ці жінки є активними прихильницями РПЦвУ і навіть брали участь у штовханині через храм.

    Сутичка відбулась 3 вересня 2019 року, коли віряни ПЦУ спробували зайти до храму, але туди набігли прибічники РПЦвУ.

    Тоді участь у масовій бійці взяв і священник Російської Церкви в Україні, який схопив одного з вірян ПЦУ за геніталії. Принаймні відповідну заяву було подано до поліції. Загалом за результатами тої сутички правоохоронці відкрили 12 кримінальних проваджень.

    Домовитися з українськими вірянами пробував навіть скандальний протоієрей Віктор Земляний – керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії РПЦвУ, якого підозрюють у розпалюванні конфліктів на релігійному ґрунті та поширенні незаконної літератури.

    “До нас приїжджав на переговори протоієрей Віктор Земляний, вже після голосування. Ми просили їх вирішити проблему всім селом. Можливо, почергово правити службу, якщо вже їм так треба… Бо цей конфлікт вже ділить сім’ї, коли батьки – в Московському Патріархаті, а діти – у нас…” – розповів Онищук.

    Однак, домовитись не вийшло, бо у Російській Церкві не хочуть ні віддавати храм вірянам, ні ділити його з ними для почергових служб. Земляний пропонував навіть надати селу іншого священника і проводити служби українською мовою, тільки б залишити храм у своїй юрисдикції.

    Своєю чергою Онищук наголосив, що віряни хочуть перебувати у лоні Української Православної Церкви (ПЦУ) і храм віддавати не збираються, бо самі його будували. Зокрема, він сам ще 16-річним хлопцем тягав бруси і допомагав будівельникам.

    Крім того, у селі проживає 94-річна парафіянка Кирильчук Ольга Олександрівна, яка була зв’язковою ОУН з позивним “Ластівка”. Вона відома місцевим жителям як велика патріотка України.

    1945 року військовий трибунал НКВС Рівненської області засудив двадцятирічну “Ластівку” до 10 років в колонії суворого режиму за “зраду батьківщині” і “участь в контрреволюційній організації”. 1953 року була реабілітована.  2019 року нагороджена медаллю ПЦУ “За жертовність і любов до України”.

    “Людина, яка так вистраждала за Україну, зараз не може піти до українського храму. Вчителі, які працюють на державу, не дають їй відвідувати храм”, – нарікає очільник релігійної громади ПЦУ.

    Поки ж конфлікт не вирішено, громада ПЦУ проводить богослужіння у сільському будинку культури.

    Найсвіжіше

    Популярне