Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Нелегальна церква Московського патріархату: Константинополь повинен переглянути статус

    Чому РПЦ є нелегальною православної організацією? Давайте подивимося на факти.
    «Віра в бога – це добре, тому що з її допомогою можна управляти масами», – подумав Кремль. Недарма і за радянських часів і за часів правління Путіна режим в Росії завжди був особливо зацікавлений в розширенні і підтримці свого впливу в Російській православній церкві (РПЦ), щоб зробити її інструментом в руках чекістського режиму для контролю населення, а також тиску православних церков сусідів Росії.
    Я говорив, що РПЦ також є нелегальною релігійною організацією? Як з’ясовується, патріарх Кіріл – як і його попередники – до сих пір не зміг вирішити з Константинополем проблеми з документами, тобто він не просив Вселенський Патріархат Константинополя надати томос про автокефалію.
    Тому РПЦ є нелегальною релігійною організацією або, іншими словами, зарослою сектою. Це також означає, що РПЦ не є незалежною, тому що в XVI столітті церква визнала себе підпорядкованої Константинопольському Вселенському Патріархату.
    Для тих, хто не знає, що таке томос – це офіційний указ глави православної церкви, який найчастіше стосується надання певного рівня автономії або права на повну незалежність, відому як автокефалія, підпорядкованої церкви.
    Тепер, коли ми усвідомлюємо цей неприємний факт, стає очевидним, що зміни повинні відбутися і в Латвійської православної церкви, тому що в даний момент вона вважає себе незалежною церквою під наглядом РПЦ.
    Чи не означає це, що відповідні установи, в тому числі Вселенський Патріархат Константинополя, повинні оцінити канонічний статус Латвійської православної церкви, тому що в іншому випадку ми в ситуації, коли правовірними в Латвії править самопроголошена «православна» секта.
    Більш того, це означає, що Латвійська православна церква має значно більший канонічний статус, ніж РПЦ, яка узурпувала релігійну владу над православними віруючими в Латвії, бо Латвійська православна церква отримала томос про автокефалію від Вселенського Патріархату Константинополя в 1934 році. Це документ, який визнав незалежність Латвійської православної церкви, і це також документ, який РПЦ досі не отримала, щоб стати незалежним релігійним закладом.
    Коли в 1940 році СРСР окупував Латвію, Латвійська православна церква стала підкорятися РПЦ, і в той час нічого не можна було зробити, щоб запобігти цьому. Церква відновила свою незалежність тільки в 1992 році, коли патріарх Московський Алєксій II надав їй автономію.
    Однак мета цього томосу неясна – після запізнілого розпаду СРСР виданий в 1934 році томос про автокефалію Латвійської православної церкви знову знайшов юридичну силу.
    Це підводить нас до питання: в якій канонічної структурі діє Латвійська православна церква, якщо РПЦ, яку вона визнала своїм керівником, ніколи не отримала томос про автокефалію? На якій підставі Латвійська православна церква підпорядковується і платить внески в РПЦ?
    Відносини між православними церквами України та Росії серйозно погіршилися після військової агресії Росії в Східній Україні і безпрецедентною і безсоромною анексією Криму. РПЦ чинить політичний та економічний тиск на Українську православну церкву, щоб змусити її підтримати політику путінського режиму.
    У серпні 2018 року Константинопольський Вселенський Патріархат оголосив, що розглядає можливість надання автокефалії Української православної церкви.
    Це докорінно змінить вплив РПЦ на Україні, де розташовано близько 12 000 парафій – третина від 36 000 парафій РПЦ. Звичайно, РПЦ намагалася цьому запобігти, і в ЗМІ навіть поширилася версія про те, що третина парафій в Україні має намір залишитися в підпорядкуванні РПЦ. У жовтні 2018 року Константинопольський Вселенський Патріархат скасував лист 1686 року, який передав Київську митрополію Московському Патріархату.
    Отже, РПЦ втратила свої канонічні права втручатися у внутрішні справи Української православної церкви. Москва відреагувала на рішення Вселенського Патріархату Константинополя, розірвавши з ним зв’язки. Це був перший подібний випадок в православному світі і згубна дипломатична поразка для РПЦ.
    В результаті заперечення переваги Константинополя і розриву зв’язків з ним РПЦ стала нелегальною релігійною організацією – сектою. Тому жодна православна церква, ані латиська, ані українська, не повинна бути їй підпорядкована.
    З огляду на те, що РПЦ ніколи не отримала томос про автокефалію від Константинополя, підпорядкування Латвійської Православної Церкви РПЦ було незаконним. Крім того, патріарх Алєксій II не мав права в 1992 році приймати рішення про канонічний статус Латвійської православної церкви.
    Джерело: Зінтіс Злотиньш, polit.ua

    Найсвіжіше

    Популярне