П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Що таке Неділя про митаря і фарисея і чому на ній не дотримуються посту?

    За три тижні до Великого посту Православна церква згадує євангельську притчу про митаря і фарисея, яка викладена в Євангелії.
    З 9 лютого 2020 року для православних християн починається особливий підготовчий період, що передує Великому посту. Починається він Неділею про митаря і фарисея. А після неї починається суцільна седмиця. Що це таке, хто такі митар і фарисей і чи потрібно постити в найближчі дні.

    Про що розповідає притча про митаря і фарисея?

    Спочатку у “підготовчу” Неділю Церква згадує одну з коротких історій, які часто розповідав Ісус Христос у своєму вченні і спілкуванні з народом – притчу про митаря і фарисея, які прийшли в храм помолитися. Вона така коротка, що переказувати сенсу немає, наводимо її повністю:
    «Сказав також і до деяких, які були упевнені в собі, що вони праведні, а інших принижували, таку притчу.
    Два чоловіки прийшли до храму помолитися: один фарисей, а другий митар. Фарисей, ставши, так про себе молився: Боже! Дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, неправедні, перелюбники, або як цей митар. Пощу двічі на тиждень, даю десятину з усього, що надбаю.
    А митар, стоячи віддалік, не смів навіть очей звести на небо; але, б’ючи себе в груди, говорив: Боже, будь милостивий до мене, грішного! Кажу вам, що цей пішов до дому свого виправданий більше, ніж той: бо всякий, хто підноситься, принижений буде, а хто принижує себе, піднесеться.» (Лк 18:9-14)

    Хто такі митар і фарисей і в чому сенс цієї притчі?

    Митар – це збирач податків, представник усіма зневажуваної професії в ті часи.
    Фарисей – представник знаті, правлячої і релігійної еліти. Фарисеї претендували на володіння унікальними знаннями, нібито переданими їм Мойсеєм, і ретельно виконували зовнішні обряди, в зв’язку з чим багато хто вважав їх мудрими і благочестивими. Цих людей відрізняла особлива набожність, дуже часто – фальшива і показна.
    В притчі, яку розповідає Христос, митар уособлює людину, яка щиро розкаявся в своїх гріхах. Він віддає собі звіт, що він погана людина, якій нема на що розраховувати, крім незаслуженої ласки Божої. Фарисей же, навпаки, при показному благочесті пишається сам собою. Навіть в молитві, звертаючись до Бога, він звеличує самого себе.
    Притча говорить про те, що одні люди можуть бути зовні ніби праведні в своїх вчинках, але в думках у них немає ні смирення, ні покаяння, ні любові до ближніх. Але і Бог залишиться байдужим до їх молитвам. Інші ж може бути і грішні в своєму способі життя, але при цьому смиренні і щиро перебувати в покаянні. І саме їх молитви будуть почуті.
    Ця притча закликає людей позбутися від бажання вважати себе кращими за інших і шукати недоліки в навколишніх.

    Яке відношення ця історія має до Великого посту?

    Читанням цієї притчі перед Великим постом Церква нагадує, що прагнення усвідомити, побачити свої помилки і кроки на шляху щодо їх виправлення – це єдиний шлях до спасіння. А гординя, навпаки, головне джерело гріхів і причина загибелі. І молитва, і піст святі й рятівні тільки тоді, коли не затьмарені самозамилуванням.
    Підходити до посту потрібно обов’язково з покаянням, без гордині. Багато хто сприймає пост як дієту або спосіб оздоровлення організму, але людина повинна приділяти увагу душі
    З цього дня і до п’ятого тижня Великого посту на Всенічному бдінні після читання Євангелія співається покаянна молитва: “Покаяння відкрий мені двері”. До речі, після цієї притчі слово “фарисей” стало синонімом до слова “лицемір”. А дієслово “фарисействувати” має на увазі – прикидатися, лицемірити.

    Що таке Загальниця і як треба постити?

    Седмиця після Тижня про митаря і фарисея іменується Всеїдною або Загальною. Тобто в цей час немає обмежень в їжі навіть в традиційні дні посту – середу і п’ятницю. Християнам дозволено їсти (заборонену до вживання в більшість інших днів посту і підготовчих тижнів) їжу в знак викриття цим гордовитого посту фарисея.

    Навіщо взагалі потрібні підготовчі тижні і в чому їхня відмінність?

    Ця підготовка ведеться для того, щоб духовно наблизити християнина до головного і єдиного змістом Великого посту – покаяння. Кожен з чотирьох Тижнів має свою назву і значення. Головний сенс і відміна підготовчих Тижнів – в євангельських читаннях під час недільних богослужінь, які присвячені якійсь події, пов’язаній з життям і проповіддю Ісуса Христа.
    Нагадаємо, що підготовка традиційно триває три календарні тижні (вони ж неділі або седмиці). Але починаються вони завжди в неділю, і кожне така неділя іменується Церковним тижнем (один день).

     
     

    Найсвіжіше

    Популярне