Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Підозрілі монахи та батюшка на умовному терміні: На Тернопільщині селян непокоїть монастир РПЦвУ

    Жителі Малих Загайців на Тернопільщині, стурбовані — хто живе в їхньому чоловічому монастирі Московського патріархату. Люди твердять, що у ченців знаходять прихисток чоловіки з кримінальним минулим. До того ж, один зі священиків монастиря зараз відбуває умовний термін покарання за зберігання зброї.
    Монастирський комплекс ХVII століття бовваніє у центрі села. У сільраді кажуть, що місцеві «нарікають на мешканців обителі». Мовляв, ченців там всього три-чотири особи, а — чоловіки-зайди, повідомляє ТСН.
    «Дуже багато скарг є від мешканців села Малі Загайці про те, що ходять люди підозрілої зовнішності, і вони бояться їх. Вони можуть бути напідпитку або неадекватні», — каже сільський голова Великозагайцівської сільської ради Петро Максимлюк.
    Монахи повикупляли хати поруч монастиря, розповідають у селі, там і живуть чоловіки, які начебто допомагають їм по господарству. Серед цих людей, припускає голова сільради, можуть переховуватися і особи з сумнівною біографією.
    «До нас зверталися неодноразово із поліції із конкретними прізвищами людей, вони приходили сюди, і ці люди тут перебували», — розповідає сільський голова.
    Місцева мешканка Наталя Святенюк в цьому переконана.
    «Мого брата побили і в мене на дворі його били. Це ті, що жили, проживали на той час в монастирі. Я сама була в тій сутичці, в мене весь двір був в крові, ми тоді в поліції були, нічого не добилися», — скаржиться Святенюк.
    У священика цього монастиря отця Філадельфа поліцейські виявили вогнепальну зброю, патрони та вибухівку. Хтось заявив на нього копам. Кілька місяців тому отця засудили на три роки умовно за зберігання гвинтівки ТОЗ-8. Ще за одну, гладкоствольну, батюшка отримав адмінпокарання. Зброя була без дозвільних документів.
    «Він пояснив, що в 2013–14 році придбав у невідомого чоловіка і зберігав», — коментує керівник слідчого управління ГУ Нацполіції в Тернопільській області Володимир Галевич.
    ТСН намагалася з’ясувати, чи знають про це в монастирі. Чоловік в робітничому одязі обіцяв, що до журналістів вийде ігумен. Але поговорити з ним вдалося лише телефоном.
    «Він покаявся, про це вже забув. Це діло закрите, все, уже молиться, кається. Це діло він залишив уже, залишив», — стверджує ігумен Загаєцького монастиря Герман Вельков.
    Ігумен додає, що при монастирі живуть ченці, послушники і робітники. Але проблем вони нікому не створюють. З ним погоджуються і селяни, яких ми зустрічаємо поблизу. Двоє місцевих мешканців кажуть, бачили монахів у підрясниках, а підозрілих осіб не помічали.
    У монастир з перевірками періодично навідується дільничний, так стверджують в обласній поліції.
    «Дивиться на той контингент людей, які збираються у цьому монастирі. Людей, які є судимими чи переховуються від закону, в вказаному монастирі нема, встановлено не було», — повідомляє керівник слідчого управління ГУ Нацполіції в Тернопільській області Володимир Галевич.
    Утім, монастир залишається у полі зору правоохоронців. Копи відновили кримінальне провадження про незаконну передачу державної землі у користування ченцям. Бо сільські депутати заявили, що їхні підписи на цьому рішенні сесії сільради підроблені.

    Найсвіжіше

    Популярне