П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Война в РПЦ: Кирил, заедно с ФСБ, «клати» конкурента си Тихон

    В Руската православна църква е започнала истинска война. Патриархът на РПЦ Кирил (Гундяев), с подкрепата на ФСБ на Русия, публикува инсайдерска информация, която руши репутацията на влиятелния сред руското духовенство митрополит Тихон (Шевкунов). Който е най-сериозният претендент на патриаршеския престол на РПЦ и е духовникът на президента на РФ Путин.

    За това съобщава  телеграм-канала «Нєзигарь».

    На канала е публикувана кореспонденцията на митрополит Тихон с йеромонах Ириней, в която например Ириней информира митрополита за пътуването си до Киев. Писмата показват, че митрополит Тихон събира компромат за своя конкурент – Кирил (Гундяев). А агентите на Шевкунов има какво да намерят в Украйна.

    Украйна всъщност е загубена за РПЦ – автокефалията на Православната църква на Украйна е призната от няколко църкви. Съборът в Аман се провали. Това е пълен крах за Кирил и много от йерарсите на РПЦ в Украйна са много недоволни от такова катастрофално църковно ръководство. Кой освен духовенството на РПЦ в Украйна може да разкаже защо са претърпели неуспех от Вселенската патриаршия и са загубили около 500 храма.

    Възможно е агентите на Тихон да са обещали на йерарсите на РПЦ в Украйна «тлъсти» места и високи длъжности след смяната на сегашния Московски патриарх срещу предоставена информация, която дискредитира Кирил заради всички известни провали в автокефалията на ПЦУ и не само заради тях.

    Ще припомним, че по-рано главата на РПЦ отстрани Тихон от управлението на Сретенската семинария в Москва – «основната ковачница на шевкуновски кадри».

    От по-стара кореспонденция на митрополит Тихон става ясно, че той много внимателно проучва възможността да се противопостави на решението на патриарх Кирил за Сретенския манастир. Обкръжението на Тихон събира материали и правни заключения, за да оспори кадровите решения по образцово-показателния Сретенски манастир, в който Тихон е сътворил симфония на властта и църквата.

    Заслужава да се отбележи, че митрополит Тихон (Шевкунов) трябва да има предвид още един нюанс. През последните години сред руското духовенство печели балове митрополит Онуфрий (Березовски), сегашният ръководител на Московската патриаршия в Украйна. Той е описван като «мъченик за вярата», който е пострадал толкова много от «разколниците», но е устоял.

    Найсвіжіше

    Популярне