Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Пам’ять про «кіборгів» вшанували біля Стіни пам’яті

    20 січня у Києві біля Стіни пам’яті загиблим українським військовослужбовцям зібралася жалобна громада. Батьки, дружини, діти та знайомі «кіборгів» — оборонців Донецького аеропорту — прийшли вшанувати їхню пам’ять. У руках квіти та портрети загиблих. На обличчях задум, на очах сльози. Матері кажуть, що роки минають і їхніх дітей їм уже не повернути, тому й важливо, щоб їхній труд та відхід у засвіти наше покоління не змарнувало.

    Всеукраїнський день пам’яті «кіборгів» було встановлено за ініціативи самих військових, що боронили аеропорт. За останні роки слово «кіборг» увійшло в історію разом із подвигом самих бійців України.

    Біля зовнішнього муру Михайлівського Золотоверхого монастиря на зустріч до громади вийшли капелани. Поминальну панахиду за загиблими очолив перший заступник голови СУВД прот. Тарас Мельник у співслужінні капеланів прот. Дмитра Присяжного, прот. Андрія Костура, свящ. Андрія Тищенка, свящ. Андрія Гуля, свящ. Євгена Копайгородського та диякона Сергія Педька.

    Капелан Тарас Мельник звернувся до батьків зі словами підтримки, яка їм так необхідна. Адже біль втрати не погасити і в цьому зізнаються самі батьки.

    «З кожним ударом дзвону у Залі пам’яті ми поіменно згадуємо кожного героя, хто віддав найцінніше — своє життя — щоб ми могли жити на мирній землі. Але сьогодні, зібравшись тут з рідними, ми піднімаємо свої молитви, тому що сказано чітко: для віруючої людини розп’яття на хресті є спасінням, а для невіруючої — безумством», — говорить отець Тарас.

    Покласти квіти до Стіни пам’яті сьогодні прийшли також і представники Міністерства оборони: Начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ генерал-лейтенант Олег Грунтковський, начальник відділу взаємодії з військовими капеланами центру МПЗ ЗСУ полковник Олександр Ковтач та співробітники профільного міністерства.

    Нагадаємо, цього дня відбуваються загальнодержавні заходи з вшанування українських воїнів-кіборгів — учасників 242-денної героїчної оборони Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф’єва.

    Бої за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчились після повної руйнації старого та нового терміналів аеропорту. В обороні аеропорту також брали участь волонтери і медики.

    Найсвіжіше

    Популярне