П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На храмі Спаса на Берестові розгледіли тризуб

    Олександр Алфьоров, кандидат історичних наук, співробітник Інституту історії України НАН України каже що на фасаді храму Спаса на Берестові проглядається тризуб. На висоті храму спеціально порушено симетрію і викладено орнаменти. Історик переконаний, що це спроба зобразити давньоукраїнський княжий знак тризуб.

    Про це пише «Релігія в Україні» з посиланням на місцеві ЗМІ.

    «Можу припустити, що саме таким чином на вищому місці, яке було видно, майстри-каменярі заклали княжі знаки, для того щоб продемонструвати того князя та того, хто ж був насправді замовником», — каже історик у власному відео. Тризуб вважався гербом династії Рюриковичів.

    Історик  сказав, що жодного разу про це не читав і не чув про це від корифеїв-гідів. Пояснює, що на такі речі не звертають уваги взагалі.

    Храм Спаса на Берестові з 1990 року внесено до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Він є пам’яткою архітектури XI–XII ст. Українські вчені вважають, що церкву було зведено за правління князя Володимира Мономаха між 1113-м і 1125 роками як головний собор Спасо-Преображенського монастиря. Екскурсії храмом поновили після реставрації 29 вересня 2019 року.

    Найсвіжіше

    Популярне