Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    За сусальністью РПЦвУ приховується жахлива неосвіченість

    Рівень духовної освіти у більшості вірян Московського патріархату знаходиться на дуже низькому рівні. За сусальністью приховується жахлива неосвіченість не тільки рядових парафіян, але й духовенства. Звісно не всі, але переважна більшість віруючих категорично не бажає мати об’єктивного бачення, обираючи шлях безглуздого марновір’я. Цим користуються пропагандистьські псевдо-релігійні ЗМІ.

    Про це пише речник Вінницько-Барської єпархії єромонах Софроній.

    Нещодавно предстоятель української Церкви митрополит Епіфаній освятив для військовослужбовців ікони Покрови Пресвятої Богородиці. Ці ікони мають дещо сучасну композицію. Під мафорієм (μαφόριον) Богородиці (не плутати з архієрейським омофором) зображені українські військові та герої Майдану. Цей факт викликав хвилю критики в маргінальних колах РПЦвУ.

    Але тим самим прибічники московського патріархату, ще раз засвідчують своє духовне невігластво.

    Ікона Покрова Богородиці, має древній агіографічний сюжет, який вподобали наші предки. Особливою популярністю цей образ користувався в козацьку добу. Ікона Покрова Богородиці стала символом козацтва, а згодом і всього українського війська. З того часу під мафорієм Богородиці почали зображати різних персонажей української (і не тільки) історії. І далеко не святих людей. До прикладу ікона Покрова Богородиці з Вознесенського собору Переяслав-Хмельницького має зображення нечестивого царя Петра І з дружиною Катериною І, гетьмана Івана Мазепи та Івана Мировича, а також архієпископа Феофана Прокоповича. Розповідати про цих персонажей думаю не варто всі і так знають їх роль в історії та відношення до них зі сторони РПЦ. Інший образ Покрови, який дійшов до нас датований XVIII ст. і зображає чернігівського полковника Петра Полуботка . Також відомий образ Покрова з с. Дешки (пер.половина XVIII ст.) з зображенням Богдана Хмельницького і архієпископа Лазаря Барановича. Інша ікона, також XVIII ст. має зображення козаків Івана та Семена Сулимів. На всіх цих іконах окрім зазначених осіб зображені козаки та різний православний люд. Для тогочасної свідомості зображення військових-козаків, гетьманів, царів і цариць, благодійників та жертводавців було звичним явищем.

    Православна ікона, це частина Священного Передання. Як в молитві, за допомогою голосу, ми співаємо “Під Твою милість…”, так само і на іконі, за допомогою фарби, ми зображаємоє духовну опіку і Покров Пресвятої Богородиці. Сучасні реалії в яких опинилася Україна, соціально-політичні потрясіня, війна з Росією, релігійні протистояння, створили, як і в козацьку добу, нову композицію Покровської ікони. Нічого дивного, що ми зображаємоє під мафорієм, тобто заступництвом Божої Матері, козацьких нащадків-воїнів, борців за українську державу, за православну віру тих, хто виконав найголовнішу заповідь “відав життя своє за ближнього свого” та тих, хто продовжує нести свій християнський обов’язок.

    На фото ікона Покрова Пресвятої Богородиці в Андріївському соборі – пам’ятнику в Саунт-Баунд-Бруці УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне