П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Обладміністрації блокують переоформлення документів парафіям ПЦУ

    Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що оформляти документи парафіям, які вирішили перейти у ПЦУ, чиновники зобов’язані незалежно від того, подобається їм це чи ні.

    Обласні державні адміністрації блокують оформлення документів парафіям, які вирішили перейти у Православну церкву України (ПЦУ). Про це предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив в інтерв’ю телеканалу «Прямий», повідомляє Gordon.ua.

    «Кожна громада, яка прагне перейти, вона хотіла б одразу оформити це юридично. А це залежить уже не від нас, а залежить від тих органів місцевого самоврядування. І зараз певною мірою ми бачимо блокування з боку обласних адміністрацій. І ми на це будемо звертати увагу і українській владі, що повинно відбуватися все в рамках закону. Подобається чи не подобається тому чи іншому чиновнику, а він повинен діяти справедливо, бути на боці народу», — сказав митрополит.

    Він підкреслив, що рішення про перехід у ПЦУ громада приймає більшістю парафіян.

    «Якщо 90% громади проголосували відповідно до вимог закону, прийняли рішення, а чиновник це блокує, то, звичайно, це несправедливо, і тому ми будемо на це в майбутньому звертати увагу. І коли цей процес буде розблокований, то в майбутньому ми побачимо ще одну таку хвилю переходів із боку [Української православної церкви] Московського патріархату до Православної церкви України», — зазначив Епіфаній.

    Він розповів, що процес перереєстрації зупинено через позови РПЦвУ.

    «Практично по кожній парафії, яка перейшла і приєдналася, Московський патріархат подав судовий позов. І у зв’язку з цим певною мірою вони зупинили процес перереєстрації. І зараз ми бачимо, що існують певні проблеми з боку держави — на рівні обласних адміністрацій немає бажання здійснювати перереєстрацію. Хоча це теж певною мірою протизаконно», — заявив Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне