П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Politico: Православні росіяни не підтримують Путіна

    Ті, кого в Росії вважали основою підтримки російського президента, який виставляє себе захисником християнських цінностей, тепер виступають проти нього через зневагу Путіна до цих цінностей. Верхівка РПЦ досі вірна Путіну, а от віряни втрачають до нього довіру.

    Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Politico.

    Коли Володимир Путін готувався повернутися в Кремль, щоб втретє обійняти посаду президента Росії, предстоятель Російської православної церкви патріарх Кіріл назвав колишнього агента КДБ «чудом Господнім». Свою похвалу він зробив під час передвиборчої телевізійної зустрічі з Путіним. Критики тоді говорили, що ці слова патріарха стали гострою ілюстрацією ерозії відокремлення церкви від держави, передбаченої багато разів порушеної пострадянської російської конституції. Впродовж наступних років Путін з православною вірою перейде до крайнього консерватизму, виставляючи себе як захисника традиційних християнських цінностей.

    У 2019 році, незважаючи на те, що РПЦ лишається надзвичайно лояльною до світської влади в Росії, відносини Кремля з простими вірянами, яких вважали основою підтримки Путіна, стали все більш напруженими. Православні віряни РПЦ склали значний відсоток учасників продемократичних протестів на російських вулицях цього року. Більше того, вони відкрито називали свою віру як причину для участі в акціях непокори. Жорстоке придушення демонстрантів у Москві стало для багатьох переломним моментом.

    РПЦ досі вірна Путіну, а от віряни втрачають до нього довіру / Фото УНІАН

    Ісус Христос і протести в Росії

    «Я приєдналася до протестів цього літа через релігійні переконання. Ісус Христос говорив: „Любіть один одного, як я вас любив“. І він помер на хресті за нас. Не можна бути байдужим, коли бачиш страждання людей, коли бачиш ці нечесні судові рішення», — сказала 27-річна Олена Моргунова.

    Бажання приєднатися до продемократичних акцій поставило релігійних росіян під більш широке придушення опозиційних діячів. Воно також спровокувало безпрецедентну відповідь окремих релігійних лідерів. Вони все частіше піднімають голову, щоб захистити цінності, які асоціюють зі своєю вірою і які, на їхню думку російська влада порушує.

    У вересні православні священики підписали відкритий лист, в якому засудили «репресивні» суди над більш ніж 20 демонстрантами. Більшості засуджених було 20–30 років. До цього дня шестеро з них досі перебувають за ґратами й чекають суду. Ще 8 отримали терміни у в’язниці до 5 років.

    «Ми звертаємося до тих, хто володіє судовою владою і служить правоохоронним органам нашої країни. Багато з вас були хрещені в православній церкві й вважають себе віруючими. Юридичні процедури не повинні бути репресивними. Суди не повинні використовуватися як спосіб придушити незгодних. А сила не повинна застосовуватися з невиправданою жорстокістю», — йшлося в листі, який підписали 200 священиків.

    Цей лист був безпрецедентною демонстрацією клерикальної незалежності. Він нагадав про священиків-дисидентів, таких як отець Гліб Якунін, який виступав на захист прав людини в офіційно атеїстичні часи СРСР. Російська газета «Ведомости» назвала лист священиків «сміливим й глибоко християнським кроком», який зі схваленням зустріла велика кількість вірян.

    «Любов сильніша, ніж страх»

    Коли православний активіст Олексій Міняйло був арештований на початку року в Москві, поліція вдерлася до нього в квартиру й конфіскувала знак, на якому було написано: «Любов сильніша, ніж страх». Це був перефразований вірш з Біблії. Кілька православних священиків відвідали судові засідання у його справі й продемонструвати підтримку. Зрештою, з нього зняли звинувачення в закликах до масової непокори.

    «В православ’ї існує давня традиція мовчати. Молитися замість того, щоб діяти. Це шкідливий, викривлений погляд на православ’я», — сказав Міняйло. Інститут РПЦ однак жорстко відреагував на порушення цього мовчання. Лист священиків спровокував негайний осуд з боку прес-секретаря РПЦ Вахтанга Кіпшідзе, який звинуватив священиків у втручанні в політику. Принаймні одного з підписантів листа позбавили права проводити служби.

    Читайте також

     

    Найсвіжіше

    Популярне